Læsetid: 2 min.

Schweiz stemmer de andre hjem

30. august 2000

Schweizerne skal stemme om, hvor mange udlændinge, de vil have boende blandt sig

ZÜRICH – 100.000 udlændinge vil blive smidt ud af Schweiz, hvis det bliver et ja ved folkeafstemningen om udlændinge i alpelandet den 24. september. Her skal de schweiziske vælgere stemme om, hvor mange udlændinge, der skal havde lov til at bo i landet.
Forslaget, der skal stemmes om, går ud på at nedbringe antallet af udlændinge til 18 procent og aldrig senere lade det overstige denne andel. I dag lever der rent faktisk 19,3 procent udlændinge i Schweiz, som dermed – bortset fra fyrstedømmet Liechtenstein – er det land i Europa, der har den største udlændingeandel.
Folkeafstemningen er blevet til på initiativ af det mest højreorienterede af de fire regeringspartier, Det Schweiziske Folkeparti, der i kølvandet på krigene på Balkan i starten af 90’erne faldt for fristelsen til at ophidse folkestemningen med en fremmedfjendtlig propaganda, og derpå selv udnytte denne ophidselse til at score stemmer.

Stadig flere udlændinge
I 1993 samlede et par unge politikere fra et andet regeringsparti Det Frisindede Demokratiske Parti, det tilstrækkelige antal underskrifter til et forslag, der ville fastlåse udlændingeantallet på det daværende niveau, altså 18 procent. Når først en folkeafstemning er udskrevet, kan den ikke aflyses. Regeringen har valgt at forhale afstemningen, men nu går den ikke længere, og i mellemtiden er antallet af udlændinge vokset.
Meningsmålingerne tyder på, at resultatet af afstemningen bliver meget knapt. Det stigende antal udlændinge i Schweiz har givet ja-sigerne endnu et argument på hånden: ’I kan bare se, hvordan det går, hvis der ikke kommer begrænsning’. Man skal således ikke regne med, at folk automatisk følger de politiske partiers anbefalinger. Et flertal i parlamentet anbefaler et nej.
Det gælder overraskende nok også Det Schweiziske Folkepartis ledelse – under anførsel af højrepopulisten Christoph Blocher. Det sker med den begrundelse, at forslaget ved sin gennemførelse ikke vil opnå, hvad det foregiver at kunne, nemlig at begrænse kriminaliteten blandt udlændinge og den illegale tilvandring. Men det schweiziske folkepartis delegerede forsamling har på sit møde fornylig anbefalet at stemme ja til forslaget.

Erhverslivet på banen
Det har sat en modreaktion i gang, især fra erhvervslivet, som gør det klart, at en vedtagelse af forslaget vil betyde, at den økonomiske opgang i Schweiz med et slag vil være forbi.
En vedtagelse af forslaget vil gøre det vanskeligt for Schweiz at opfylde sin del af de bilaterale aftaler med EU, der lover fri vandring af arbejdskraft mellem Schweiz og EU.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu