Læsetid: 3 min.

Selvbedragets stadier

24. august 2000

Uforført må man konstatere, at Bille August stadig er bedre til at lave film end til at fortælle om sig selv

Biografi
Med mellemrum ser den danske filminstruktør Bille August lyset og indvier offentligheden i sine åndelige og menneskelige fremskridt.
Sidst skete det i 1993 i en interviewbog af Ninka, og nu har endnu en interviewer, Helle Retbøll Carl, lagt båndoptager til Bille Augusts bekendelser. Samtidig har hun indkaldt vidner til instruktørens liv (deriblandt de tre grundigt bedragne ekskoner), sikkert ud fra en berettiget fornemmelse af, at flere øjne end instruktørens bedre når frem til noget, der ligner en sandhed.

Ærligt og redeligt
Sammenligner man de to interviewbøger, udsendt med kun syv års mellemrum, giver det nemlig Bille August et alvorligt troværdighedsproblem.
Hos Ninka læser man om hans lykkelige ægteskab med kone nr. tre, Pernilla August: "Jeg føler hun ser mig som det menneske jeg er. Jeg har ikke skjult noget for hende."
Men i Retbøll Carls nye bog, kan kone nr. to Masja Dessau fortælle, at Pernilla August "ikke vidste noget om, at han faktisk havde gjort alt for at bevare sin familie her i København, samtidig med at han havde et forhold til hende i Stockholm." Dessau forsøgte senere at advare den dengang gravide Pernilla mod Bille August og hans bedragerier, men uden held.
I Ninkas bog er Bille August på målbevidst vej mod nye åndelige indsigter under arbejdet med Åndernes hus. Nu har han fundet sig selv. Han er "på vej op ad et Himalaya", intet mindre. Han føler, at "nogle døre er ved at åbne sig. Jeg vil kun lave film, der vil give mig en åndelig tilfredsstillelse."
Hos Retbøll Carl siger han om præcis den samme periode: "Men det var som om, jeg fuldstændig havde mistet konturerne af mig selv. Billedet af hvem jeg var, hvad jeg ville, og hvor jeg var på vej hen var alt for diffust."
Nu ser instruktøren altså igen klart, måske på vej ned ad Himalaya. Han har atter fundet sig selv. Og man kan så spekulere på, hvornår revisionen af hans nuværende stade vil blive fortalt til en ny interviewer.

Kærlighedens sejr
Hos Ninka er Danmarks berømte søn fast besluttet på at forblive dansk:
"Jeg vil ikke leve som emigrant eller som udlænding (...) Jeg vil have mit hjem her. Jeg kan ikke klippe tråden over, den er alt for vigtig. Og jeg ved også, at jeg bliver dårlig af det, simpelthen. Jeg bliver et dårligt skabende menneske. Jeg bliver et dårligt menneske af det."
Stærke ord, som dog ikke har forhindret Bille August i at leve som udlandsdansker i England de seneste år. Som "et dårligt menneske"? Nej, selvfølgelig ikke: "Jeg har overhovedet ikke mistet min tro på kærligheden, tværtimod. Men jeg vil også sige, at jeg aldrig har haft det bedre end nu, måske allermest fordi jeg har det godt med mig selv," forlyder det nu fra instruktøren efter tre forliste ægteskaber med i alt fem børn.
Hvornår får vi næste version?

Bekendelser i massevis
Bille August, der indtil 1992 lavede en ubrudt række af gode film, men siden har befundet sig i en kunstnerisk krise på størrelse med sine superproduktioners budgetter, lyder ikke helt så salvelsesfuld og utroværdig hos Retbøll Carl som i Ninkas opus.
Men mens vores anden filmiske verdensberømthed og inkarnerede ekshibitionist, Lars von Trier, ofte er forfriskende hensynsløs mod sig selv og samtidig kringlet selvironisk i sine afsløringer, fremtræder Bille Augusts bekendelser kemisk rensede for humor og viser altså et udpræget talent for selvbedrag.
En forfører - ja, uden tvivl. Men måske mest af sig selv.

*Helle Retbøll Carl. En forførers Bekendelser. Bille August og hans nærmeste fortæller. Biografi. 200 sider. 228 kr. Lindhardt og Ringhof. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu