Læsetid: 2 min.

Skilsmissebørn klarer sig glimrende

25. august 2000

Den moderne livsstil med papforældre og halvsøskende kan give fleksible og kompetente
børn, mener eksperter

Når mor og far går fra hinanden og finder sammen med nye partnere, er det ikke nødvendigvis dårligt for børnene. Selv om 40 procent af alle 17-årige i følge Danmarks Statistiks nye familieundersøgelse, har oplevet at have mere end én familie, kan det give nogle kompetente og fleksible børn.
Det siger to af Danmarks førende børneeksperter.

Selvstændighed
Formanden for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen siger, at den individualiserede livsform i dag gavner både børn og voksne.
"Familier går fra hinanden og etablerer nye forhold med papforældre osv. Det giver langt hen ad vejen også nogle mere kompetente og selvstændige børn, som er vant til at tage stilling til tingene, tænke efter og håndtere livets kriser," siger han.
Men forudsætningen for, at børnene ikke skal tage skade af de brudte forhold, er at de har en god kontakt med begge forældre uden konflikter.
"Det er vigtigt, at forældrerne bevarer forældreskabet, selvom ægteskabet opløses," siger Per Schultz Jørgensen, der synes det er positivt, at kasserollefamilien - som han kalder den gammeldags, lukkede kernefamilie - er afløst af åbne parforhold, hvor man går efter lykken, trivslen og det sexuelle.
For ofte var fortidens idealiserede barndom i kernefamilien ikke så lykkelig endda.

Mere fleksible
Familieterapeut Jesper Juul fra Kempler Instituttet i Odder er enig med børnerådsformanden. Han mener, at børn med flere familier bag sig bliver fleksible mennesker som voksne, der er vant til socialisering i forskellige sammenhænge.
"De bliver trænede til at forholde sig til forskellige virkeligheder. Børnene har allerede været igennem en stor krise og det bliver man alt andet lige bedre rustet af," siger Jesper Juul. Ifølge ham kan skilsmissebørn godt reagere mod deres barndom som voksne uden det betyder, at de har taget personlig skade af den.
"Hele den der romantiske bølge, hvor specielt unge gifter sig igen og giver den hele armen er en social reaktion mod de mange skilsmisser. Men de kan sagtens være veltilpassede indeni over deres forældres skilsmisse," siger Jesper Juhl, og fortæller, at ingen børn kan lide, at deres forældre bliver skilt.
"En 17-årig sagde engang til mig i forbindelse med hans forældres skilsmisse, at det skulle være forbudt for alle forældre at blive skilt,før børnene er 40 år."
"Men selv om børn følelsesmæssigt foretrækker, at forældrerne bliver sammen, så foretrækker de jo også, at de ikke skændes," siger Jesper Juul.
Til gengæld er der stor forskel på kvaliteten af papforældre.
"Det er et helvedes bøvl at vokse op med en papfar, der hele tiden prøver at være forælder. Det er mere berigende, hvis den voksne bare bestræber sig på at være en god ven," siger Jesper Juhl, der synes det kunne være interessant at se en undersøgelse over, hvad børn siger til deres forældres skilsmisse 20 år senere.
Per Schultz Jørgensen efterlyser nogle ritualer i forbindelse med skilsmisse, så man lettere kommer igennem den ligesom begravelsesritualet hjælper folk igennem sorgen.
"Nogle gode ritualer ville hjælpe os til at komme frem til et langt bedre liv. På hver skole skulle der være en plakat, der sagde: Hvis mor og far går fra hinanden, så ring her. Fordi de er børn og deres vinkel også skal høres," siger Per Schultz Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her