Læsetid: 2 min.

Somaliere rejser sag

31. august 2000

Rapport fra Århus Kommune har gjort somalierne rasende og medfører nu et sagsanlæg mod socialchef

De somaliske foreninger i Århus har henvendt sig til en advokat med henblik på at få rejst sag mod socialchef Leif Jepsen fra Århus Kommune for »nedladende udtalelser om en gruppe«, siger somalieren Abdi Kadir Osman fra foreningen SDIF (Somalisk-Dansk-Iftin-Forening).
Socialchefens udtalelser er faldet i forbindelse med rapporten Somaliske børn og unges livs-situation, som kom i foråret og konkluderede, at somaliske børn og unge har store problemer både helbreds- og uddannelsesmæssigt. Leif Jepsen har bl.a. udtalt til Århus Stiftstidende, at somaliere har svært ved at passe tiden, og at »de misforstår alt for mange ting.«
»Der er individer i det danske samfund, som helst ser somalierne isoleret i barakker eller smidt ud fra fly. Motivet bag rapporten er ikke at integrere, men at overdrive problemerne, så kommunen får flere penge,« siger Abdi Kadir Osman til Information. De somaliske foreninger har samlet sig under paraplyorganisationen Somalisk Forum i Århus, der i samarbejde med andre indvandrer-organisationer vil starte deres egen undersøgelse af de so-maliske børn og unges vilkår.
Socialchef Leif Jepsen forstår ikke kritikken. Han mener ikke, at han har udtalt sig generelt om alle somaliere, men henviser til, at det er svært at få nuancer med, når man udtaler sig til pressen.
»Rapporten blev bestilt for at undgå de problemer, vi havde med den sidste store gruppe indvandrere – palæstinenserne, hvor vi var for sent ude med nogle af indsatserne,« siger Leif Jepsen.
Somalisk Forum har forkastet kommunens rapport og den handlingsplan, der kom sammen med rapporten. Et af punkterne i planen er, at flere somaliere skal ansættes som konsulenter ved kommunen for at styrke samarbejdet. Men det bliver der ikke noget af foreløbig.
»Når en gruppe krænkes på fundamentale områder som kultur og baggrund er det vigtigere, end at 50 somaliere kan blive ansat ved kommunen,« siger Abdi Kadir Osman, der er stærkt utilfreds med, at handlingsplanen blev serveret sammen med rapporten, uden at de somaliske foreninger havde været inddraget.
Ifølge Leif Jepsen var planen ikke tænkt som et direktiv, men som et forslag, der kunne forhandles om.
Indvandrerorganisationen IND-sam bakker somalierne op.
Sekretær i foreningen, Leif Randeris betegner rapporten som »en ensidig rapport, der ikke tager fat i de områder, hvor man kan anke over, at kommunen har været passiv eller direkte destruktiv. Rapporten er en ubehagelig stigmatisering af det somaliske folk. Hvem bliver de næste?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her