Læsetid: 3 min.

Spionen der kom ind fra Frankrig

22. august 2000

Et nyt kapitel i britisk spionhistorie blev skrevet i går, da den tidligere efterretningsofficer David Shayler vendte hjem fra eksil i Frankrig og fluks blev arresteret

LONDON - Signalement: 34 år. Vildfarent, kraftigt brunt hår. Buttet. Udseende som en forvoksen dreng med hang til bajere og fodbold. Status: folkefjende.
Sådan nogenlunde må meddelelsen til de britiske politifolk i Dover have lydt i går. Den unge mand, der sammen med sin veninde og sine forældre steg af Calais-færgen i går, behøvede end ikke sige: "Mit navn er Shayler. David Shayler.".
De ventende politifolk vidste udmærket godt, hvem han var. Han blev stille og roligt præsenteret for en arrestordre og ført ud af en sidedør med destination Charing Cross politistation i London. Her blev han senere på dagen løsladt mod kaution.

En af de mest eftersøgte
Det diskrete optrin må nærmest have virket som en indstuderet pantomime. For David Shayler vidste også udmærket godt, at han ville blive sat fast i det øjeblik, han satte fod på britisk jord efter tre års selvvalgt eksil i Frankrig. De ventende politifolk var ikke nogen overraskelse.
For David Shayler er en af Storbritanniens mest eftersøgte mænd. For den tidligere efterretningsofficer i MI5 - det vil sige den interne efterretningstjeneste - beskyldes af den britiske regering for at have brudt landets såkaldte Official Secrets Act. Hvor de fleste andre lande har en lov om 'offentlighed' i forvaltningen, har briterne en lov om det nøjagtig modsatte - 'hemmelighed' i forvaltningen.
Shaylers påståede brøde er, at han har fortalt offentligheden om, hvor bøvlet den britiske efterretningstjeneste af og til ter sig. Allerværst har han påstået, at britiske efterretningsfolk fra MI6 - dvs. udenrigstjenesten - har kon-spireret om at slå den libyske leder, Moammar Gad-dafi, ihjel.
Sagen om Shayler er den største spionsag i Storbritannien siden 1986, da den daværende konservative regering forsøgte at hindre eks-spionen Peter Wright i at offentliggøre sine erindringer i bogen Spycatcher.
Nu er der en anden regering ved magten i London, men det har tilsyneladende ikke ændret noget ved ømfindtligheden over hemmeligheden omkring landets efterretningsvirksomhed. Regeringen har forsøgt at få Shayler udleveret til retsforfølgelse fra Frankrig, men det har det franske justitsvæsen afvist med den begrundelse, at Shaylers sag er "politisk".
Så Shaylers tilbagevenden nu er helt frivillig. Ifølge Shayler selv indså han, at han ikke kunne blive ved med at leve som landflygtig, da hans veninde, Annie Machon, blev alvorligt syg med meningitis.
Han afviser også, at han er forræder. Han har offentliggjort sin viden, fordi han mente, at den britiske offentlighed havde krav på at kende til sikkerhedstjenesternes virksomhed, siger han.

Slipper måske for tiltale
Det er dog muligt, at David Shayler slet ikke vil blive tiltalt. For det første har der længe været debat om den officielle hemmelighedslov, og for det andet er den europæiske menneskerettighedskonvention på vej til at blive indarbejdet som lov i Storbritannien.
Især menneskerettighedskonventionen med dens beskyttelse af ytringsfrihed ventes at blive en faktor i sagen om, hvorvidt Shayler skal tiltales eller ej.
Hans veninde, Annie Machon, og hans familie står fuldt og helt bag ham. Shaylers mor, Anne, sagde til BBC i går, at det havde været en meget følelsesladet oplevelse at have sønnen tilbage i Storbritannien igen.
Efter alt at dømme er Shayler-familien, som i det arkaiske britiske klassesystem nærmest må betegnes som lavere middelklasse, meget sammentømret, og Anne Shayler sagde i går, at hun er stolt af sin søn.
"Men min første reaktion var - nogen var nødt til at gøre dette her, men hvorfor skulle det lige være min søn?" spurgte hun.
Hun har tidligere sagt, at hun føler sig medskyldig i sønnens trakasserier, for det var hende, der i sin tid spottede den annonce i en avis, som førte til, at David Shayler overhovedet søgte ind i efterretningstjenesten.

Fra spion til bartender
Foruden Shayler-sagen har endnu en spionsag sat debatten om efterretningstjenesterne i gang i Storbritannien. Den anden sag drejer sig om eks-spionen Richard Tomlinson, som blev fyret fra sit job i 1995 angiveligt fordi han var "upålidelig".
Tomlinson blev så arrig over, at han ikke måtte lade et arbejdsmarkedstribunal mægle i sagen, at han begyndte at offentliggøre dele af sin viden om jobbet. Blandt andet har han fortalt, at MI6 planlagde at dræbe den serbiske leder Slobodan Milosevic. Det er også Tomlinson, som er mistænkt for i fjor at have offentliggjort navnene på en række britiske agenter på Internettet.
Tomlinson er blevet udvist fra det ene land efter det andet, bl.a. Frankrig, Tyskland, Australien, USA og Schweiz, men lever i dag i Italien, hvor han ifølge britiske medier ernærer sig ved at arbejde på en bar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her