Læsetid: 3 min.

'Statsministeren er en hykler'

19. august 2000

EU optræder usolidarisk over for øst-landene, mener professor Nyrups visioner

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen optræder hyklerisk, når han siger, at euroen skal styrke EU's evne til at levere et socialt orienteret modsvar til de globale markedskræfter. Det mener professor ved Roskilde Universitetscenter, Jesper Jespersen.
Han henviser til Nyrups udtalelser om, at den fælles valuta vil give EU større styrke til at forestå forsvaret og udviklingen af velfærdsstaten og de sociale værdier i en verden, hvor markedskræfterne bliver stadigt stærkere og mere dominerende.
Men det potentiale har EU allerede, siger Jespersen. Det er viljen til at udnytte det, der mangler. Jespersen peger i den forbindelse på EU's behandling af Østeuropa.
"Når statsministeren taler om EU's rolle som forsvarer af de sociale værdier, så må jeg spørge: Hvordan er det, man behandler landene i Østeuropa?"
"Optræder EU særligt solidarisk over for dem? Nej, det gør man ikke. Istedet oparbejder man et kæmpe overskud på handelen med dem, og så indfører man handelsrestriktioner på deres vigtigste varer, så de ikke kan komme ind på markedet og true virksomhederne i det rige Vesteuropa."

En grumset virkelighed
Jespersen tilføjer, at han er enig med statsministeren i hans visioner for den europæiske union som forsvarer af de sociale og menneskelige værdier i de globale forhandlinger med blandt andet G-7, Verdensbanken, Valutafonden og verdenshandelsorganisationen WTO. Han tror bare ikke på, at EU har viljen eller evnen til at løfte den opgave, sådan som Unionen fungerer for tiden.
"I en perfekt verden ville Nyrups argumenter være gode," siger han. "Men vi lever ikke i en perfekt verden. Vi lever i en grumset virkelighed. Og jeg tror ikke, at EU lige pludselig begynder at optræde perfekt."
Jesper Jespersen mener i øvrigt ikke, at ØMU'en vil styrke EU's evne til at forsvare og udvikle de europæiske velfærdsstater, sådan som statsministeren forestiller sig det.
Han henviser til, at man i euro-landenes fælles råd - Euro-gruppen - vil komme til at bruge en stor del af energien på at løse de problemer, der vil opstå hos de enkelte medlemslande.
"ØMU'en vil i sin nuværende konstruktion skabe en masse spændinger mellem medlemslandene, som de bliver nødt til at løse," siger han. "Så jeg tror slet ikke på, at den økonomisk-monetære union vil styrke euro-zonens handlekraft. Tværtimod."
"Jeg tror heller ikke, at man i Den Europæiske Centralbanks styrelsesråd vil sidde og diskutere udviklingen af velfærdsstaterne. Man vil have nok at gøre med at opretholde den monetære stabilitet, der er en forudsætning for euroens succes."

Skepsis blandt partierne
Også blandt visse af Folketingets partier bliver Nyrups udtalelser mødt med skepsis. Således siger Jann Sjursen fra Kristeligt Folkeparti til Ritzau, at Nyrup burde begrænse sig til at beskæftige sig med EU's åbenlyse problemer med at få samarbejdet til at fungere fremfor højtflyvende visioner om at give EU supermagtstatus.
"Visioner kan være gode nok," siger Sjursen. "Men jeg bryder mig ikke om supermagtsvisionen, og statsministeren burde koncentrere sig om at få EU til at fungere på væsentlige områder. Det er for dårligt, at nødhjælp er to år om at nå frem, at EU-landene ikke kan enes om flygtningekvoter og om at nedbryde toldmurene i forhold til u-landene og landene i Central- og Østeuropa."
Keld Albrechtsen fra Enhedslisten er også kritisk over for statsministerens planer, som efter hans mening bekræfter nej-sidens påstand om, at euroen fører til mere union. Hvorimod SF's gruppeformand, Jes Lunde, overfor Ritzau udtrykker sympati for Nyrups tanker om, at EU skal være med til at sætte de sociale og menneskelige værdier på dagsordenen under de globale forhandlinger.
"I det hele taget synes jeg, at alt, hvad statsministeren har sagt, lyder yderst fornuftigt - bortset fra, at det kædes sammen med euroen," siger han.

Leder på forsiden

Fakta - Nyrup: Euroen styrker Europas stemme
Citater fra Aktuelts interview med Poul Nyrup Rasmussen.

"Den fælles valuta betyder, at den europæiske stemme kan blive meget stærkere i globale og økonomiske forhandlinger. Min vision er, at Europa påtager sig et lederskab omkring sociale og menneskelige værdier."
"Hvis Europa ikke bliver en ledende styrke på de menneskelige værdier, er der ingen til det. USA kan ikke - de har ikke samme vægt på velfærdsstaten."
"Vi må stille krav til banker og finansielle centre, så vi ikke igen får en finansiel krise som i Asien, hvor bankernes gensidige belåning opbyggede et korthus, som styrtede sammen og gjorde almindelige mennesker til taberne."
"En dansk eller tysk velfærdsstat har ikke den store gennemslagskraft overfor USA's markedsstat, men femten velfærdsstater i Europa har meget stor gennemslagskraft i kraft af den fælles valuta."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her