Læsetid: 2 min.

Selv stenene skriger

17. august 2000

- når menneskene synder, skrev Hildegard von Bingen. Et portræt af den visionære middelaldernonne er et af de mere ukonventionelle indslag på Odense Film Festival

Ny film
I de senere år er opstået en fornyet interesse for middelaldernonnen Hildegard von Bingens værker og person. Via talrige bog- og musikudgivelser er genoplivet en røst fra 1100-tallet, som i århundreder havde fortonet sig i glemslen. Og slår man op på Internettet, spøger den visionære og vidtfavnende foregangskvinde også her på talrige hjemmesider som a ghost in the machine.
Hildegard von Bingen (1098-1179) blev som det tiende barn i en fornem familie traditionen tro lovet væk til kirken. Som otte-årig blev hun overgivet til en værge fra et benediktinerkloster, og tredive år senere overtog hun en position som leder i klostret. Indtil da havde hun kun betroet sine religiøse visioner til sin værge samt en enkelt munk, men i 40-års alderen fik hun en usædvanlig stærk vision, der påbød hende at nedskrive sin indsigt.
Det er denne skelsættende begivenhed, instruktøren Kassandra Wellendorf bruger som omdrejningspunkt i sin både poetiske og pædagogiske kortfilm om Hildegard von Bingens univers. Med Astrid Henning-Jensen som karismatisk midtpunkt skaber filmen gennem tableauer og animerede sekvenser et visuelt rum med referencer til von Bingens tid og skrifter.

En ny generation
Kassandra Wellendorf var fra slutningen af 80'erne med til at tegne en ny generation af danske instruktører, der med video som redskab formulerede et associativt og ofte stærkt personligt rum mellem egentlig videokunst og traditionel kortfilm.
I 90'erne indgik hun i en række samarbejdsprojekter med digtere, billedkunstnere og komponister, ligesom hun prøvede kræfter med filmmediet, mest overbevisende i Golem-Praha ('94).
Det er således ikke overraskende, at vægten i Himmelstorm er lagt på visualiseringer af udvalgte episoder fra Hildegard von Bingens liv og stemningsfulde montager omkring teksterne snarere end på det traditionelt fortællende eller biografisk formidlende.

Mennesket i centrum
Som noget nyt hos Wellendorf sniger der sig dog mere kontante oplysninger ind på lydsiden. I en vekslen mellem speak og oplæsninger fra von Bingens skrifter gives et signalement af middelalderens verdensbillede, hvor mennesket var placeret som universets centrum, og hvor naturfænomener blev tolket som det guddommeliges svar på menneskets handlinger og tanker. Det var ganske enkelt menneskets opgave at holde naturen og universet i balance, og dette helhedssyn tolkes i filmen som en af forklaringerne på Hildegard von Bingens fascinationskraft.
Hvorvidt kravet om en informativ ledsagetekst stammer fra producenten/Filminstituttet, eller om det er instruktøren selv, der har ønsket at gå nye veje, er det svært at sige. Under alle omstændigheder føles det i passager, hvor speaken bliver mere supplerende end understøttende, som om projektet sætter sig mellem to stole.

Ubeskrevet blad
En sympatisk og veldisponeret lille film om et i dansk filmsammenhæng ubeskrevet blad er
Himmelstorm bestemt. Men samtidig fremstår den i sin nuværende form som et tilløb til noget, der med flere ressourcer kunne være blevet et storslået billedepos eller en udfoldet biografisk film. Eller måske en nyskabende fusion af begge dele.

*Himmelstorm - Hildegard von Bingens visioner. Instr: Kassandra Wellendorf. 2000. 20 min. Distr.: Det Danske Filminstitut. Vises i Café Biografen, 17. aug. kl. 12

*Odense Film Festival, 14.-19. aug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her