Læsetid: 3 min.

'Stop hetzen mod tvivlerne..'

24. august 2000

Det er uretfærdigt, at vi bliver tvunget til at tage stilling. Hvorfor kan vi ikke vente fire-fem år, spørger en tvivler

"Jeg er kommet for at få Lone til at besvare nogle spørgsmål. Og de svar kan få det til at vippe til den ene eller den anden side." Peter Zoffmann er blandt de 80 vælgere, der er taget til ØMU-debatmøde på Odense Centralbibliotek. Omgivet af dannebrog og det blå EU-flag sidder JuniBevægelsens Jens-Peter Bonde og de radikales Lone Dybkjær klar til at lade argumenter og skældsord fyge.
For 54-årige Peter Zoffmann handler den kommende afstemning først og fremmest om samvittighed: "Min generation er vokset op med en samvittighed omkring det danske. Det er summen af et følelsesmæssigt engagement i den udvikling, Danmark har gennemgået. Det handler om alt lige fra kronen til højskolebevægelsen. Og jeg er bange for, at vi kaster de værdier over bord."
Peter Zoffmann er træt af, at man som tvivler ikke får ro til at bearbejde de forandringer, der sker, bl.a. som følge af EU. Og desuden mener han, at vi har nok at gøre på hjemmefronten:
"Vi har så mange problemer i Danmark - f.eks. i ældreplejen og på arbejdsmarkedet, hvor de 50-årige er i farezonen for at blive afskediget. Det er dem, der bliver marginaliseret, når firmaer lukker. Og på Bornholm må de ikke længere røge silden udendørs p.g.a. nogle EU-regler. Vi bliver styret fra Bruxelles i alt for mange detailspørgsmål."
Peter Zoffmann, der arbejder som rådgiver i belysningsbranchen, er også irriteret over, at man som tvivler bliver sat i bås med fløjene i dansk politik: "Jeg stemmer radikalt, så jeg vil ikke slås i hartkorn med Holger K. eller Pia Kjærsgaard."

Skrækscenarier
Mens de to politikere leverer deres forberedte budskaber, har Peter Zoffmann travlt med at tage noter og forberede sig til spørgerunden. Indimellem lyder det: "Ja, det er rigtigt." Eller: "Nej, nej, nej," efterfuldt af en hovedrysten.
Da ordstyreren giver ordet til tilhørerne, hvisker han, at han ved forrige afstemning også var meget i tvivl men endte med et ja.
Endelig får ordstyreren øje på Peters hånd, og han rejser sig for at sige: "Lone, jeg tilhører den store gruppe af tvivlere i Danmark, og jeg oplever, at vi hele tiden er udsat for en hetz om de ulykker, der kommer, såfremt vi siger nej. Ja-partierne opstiller skrækscenarier over, hvad vi skal tage ansvar for, og det er uretfærdigt. Vil du gøre noget for at stoppe den hetz?"
Uden at vente på svar fortsætter han: "Vi må tage stilling til, om Danmark skal være med i en blok et eller to i en europæisk udvikling. Det er et spørgsmål om hastigheden. Vi behøver ikke at køre i sneglefart, men det yderste hurtigkørende spor er det farligste at ligge i."

Træt af floskler
Mens folk hurtigt siver ud af døren, gør Peter Zoffmann status over debatten: "Jeg er blevet lidt mere usikker, men det går i retning af et nej. Lone er ikke overbevisende. For mig lyder hendes standardsvar om fred i Europa og optagelse af de nye lande som floskler, vi har hørt i 25 år. Hun får det til at lyde som om, det hele afhænger af, om vi siger ja her og nu. "
Han indrømmer dog, at Lone Dybkjær ikke direkte har truet nej-sigere med alskens ulykker.
"Det er en forfinet form for hetz, men den er der. Hun siger indirekte, at hvis vi vil sikre samarbejde og fuld beskæftigelse, skal vi sige ja. Alle vil jo gerne sikre den slags, og derfor går det ind og rammer den enkelte tvivler. Selv om vi stemmer nej, melder vi os jo ikke ud. Vi vil bare ikke af med vores handlefrihed omkring at kunne devaluere eller opskrive vores valuta."
- Hvad skulle hun have sagt for at overbevise dig?
"Hun skulle have været ærlig og sagt, at der ikke vil ske noget videre de næste fire-fem år. Efter dette møde sidder man tilbage med en følelse af, at der sker noget, hvis vi stemmer nej."
På vej ud af lokalet indkasserer Peter Zoffmann en reprimande fra Lone Dybkjær.
"Jeg vil lige sige, at tvivlerne ikke har patent på at have samvittighed," siger hun."
"Jeg føler, at vi bliver hetzet til at tage stilling," indskyder Peter Zoffmann.
"Jamen det er du nødt til. Der er en afstemning nu, og du skal tage stilling. Og et nej har altså konsekvenser," siger Lone Dybkjær med en meget bestemt mine.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu