Læsetid: 3 min.

Sylt din sommer

26. august 2000

Til biddet
Mange af os har ingen have, men nu er det syltetid, og så skal vi edder-kirsten-hüttemeier-mig også sylte. Hvis du bor i byen, men gerne vil være med, er der ikke andet at gøre end at fistre ud og besøge et par økologiske gårde.
De er flinke til at reklamere, og kan også findes på Internettet (www.okologiens-hus.dk) eller gennem deres forening Økologisk Landscenter (tlf.: 87 32 27 00) - og for at det ikke skal være løgn er der oven i købet Økologiske Høstmarkeder at gå til over hele landet i næste weekend, men de sælger også ved stalddøren på almindelige dage.
Ude på gårdene lægger du rødbeder, drueagurker, grønne tomater, små løg og alle tænkelige bær på lager.
Derefter indkøber du rigelige mængder eddike, salt, rørsukker, dildkroner, chili, hvidløg, almindelige løg, peberkorn, laurbærblade, sennepskorn og Atamon.
Så er du klar til at gå i gang, forudsat at din beholdning af sylteglas er nogenlunde intakt og i overensstemmelse med dine ambitioner. Her er nogle ideer:

Syltede drueagurker.
Læg tommelfingerstore agurker i en saltlage, der kan bære et æg, men det skal den ikke. Her skal de ligge og sprøde sig i et døgn, hvorefter de tørres af og overhældes med en opkogt lage af eddike og sukker (ca. en liter eddike til 500 gram sukker, men smag selv efter og justér efter tilbøjelighed). Kog krondild, ingefær, chili, strimler af citronskal, perleløg og hele peberkorn med. Agurkerne kan tidligst spises efter en måneds tid, og de holder nemt hele vinteren, hvis du er omhyggelig med hygiejnen. Lagen - evt. uden dild og chili, men gerne med, kan også bruges til almindelig agurkesalat, som altså nemt kan laves frisk hver gang du skal bruge den. I så tilfælde skal lagen dog køles af, inden du hælder den over agurkeskiverne.

Rødbeder.
Hele rødbeder vaskes godt og koges møre i saltvand. Så kan skindet smuttes af dem. Drypper af. Så laver du en lage af eddike, sukker, vanille, laurbær, hel sort peber og kryddernelliker, som koges op og køler af. Hvis rødbederne er små, lader du dem være hele, ellers skiver du dem (prøv at se, om du kan undgå at lave dem riflede!).

Asier.
Asierne skrælles og lægges i salt et døgns tid. Saltet skrabes af, og de overhældes med kogende eddike. Tørres af og lægges i en opkogt lage af eddike, sukker, chili, hel sort peber, hele, gule sennepskorn, krondild og små løg. Skal trække i mindst en måned. Lagen passer også glimrende til græskar, hvis du tilføjer ca. fem centimeter frisk ingefærrod og en anelse mere sukker.

Perleløg.
Små pillede perleløg blancheres i saltvand, overhældes med en opkogt lage af eddike, sukker, laurbær, dild, timian og sorte peberkorn. Lav bare rigeligt af dem. Hvis du rammer den rigtige smag, forsvinder de som slik. I øvrigt har syltede perleløg den besynderlige egenskab, at de laver din Dry Martini om til en Gibson, hvis du bruger dem i stedet for oliven.

Grønne tomater.
Tomaterne skoldes i eddikevand og flås. Overhældes med en kogende lage af eddike, sukker, ingefær, vanille og grøn chili. Pas på med vanillen - og prøv evt. at lave en portion helt uden. Tomaterne trækker et par døgn og smager forrygende som sød-surt tilbehør til alle efterårets lunende retter, såsom forloren hare, gryderetter med vildt, alt på en gris, der har taget mere end en halv times tid at tilberede - og sammen med godt charcuteri. De kan også blendes (uden lage og dens ingredienser) til en salsa, der smager fortræffeligt til stegt kød, skaldyr, mexikansk mad, på burgere og i hot dogs. Overvej hvidløg i lagen.

Syltede svampe.
Kog en lage af en halv liter honning, en kvart liter hvidvin og en kvart liter god hvidvins- eller Champagneeddike. Tilsæt krydderier efter smag: Koriander, kanel, vanille, laurbær, peber, krondild, ingefær, enebær, hvidløg etc. Lages sies kogende over en passende mængde rensede svampe. Trækker mindst en uge. Smager forrygende, hvis du snurrer dem i lidt smør og svinger dem med fløde, men de kan også spises som de er. Så skal de blot gives et opkog i lagen, efter den er blevet siet for sine krydderier.

Næste uge: Frugt og bær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her