Læsetid: 3 min.

Tæt på ingenting

12. august 2000

Hvorfor er fodboldrettigheder penge værd, når danske hold er så dårlige?

Fodbold
Altså, der er ingen tvivl om, at fjernsyn - som det hed en gang - ligesom er det store medie. Det er der, man bør være, hvis man vil være noget ved musikken, det er snart umuligt at komme gratis til fodbold, når man repræsenterer de skrevne medier. Og inden for tv er det heller ikke helt lige meget, hvilken station man kommer fra.
Der var engang DR og Co. havde patent, og Gunnar Nu kunne tillade sig at åbne en forskudt transmission med at fortælle resultatet. Det var dengang tv-virkeligheden var sort og hvid, og Danmark havde besejret Sverige på udebane, hvilket ikke var sket de seneste 39 år.
I dag er Gunnar Nu forlængst begravet, det samme er DR som enerådende fodboldkanal. TV3 sidder på Champions League og TvDanmark har købt kampe med danske klubber på udebane i - perifere - europæiske turneringer, samt landsholdets udekampe i VM-kvalifikationen.
Rent praktisk betyder udviklingen, at man som almindelig fodboldtosse skal drible rundt mellem hele fire kanaler - TV3, TvDanmark, DR og TV 2 - for at følge med i det mest presserende. Det er ikke nogen særlig brugervenlig udvikling, men hvorfor skulle det også være det - vi betaler jo bare for gildet.

Tæt på de kendte
Udviklingen har den store fordel for Informations fodboldkommentator, at han er kommet rigtigt, rigtigt tæt på nogen, der er helt tæt på de fodboldkendte. Det er så grelt, at man faktisk spiller syvmandsfodbold med henholdsvis sportschefen - stabil midtbane og god afslutter - og kommentatordebutanten - farlig mand på toppen - for TvDanmark.
Det er kanalen, der nu på onsdag har æren af at sende Morten Olsens og Michael Laudrups trænerdebut-kamp ude mod Færøerne og senere den første VM-kvalifikationskamp mod Island.
Det er også kanalen, der sad på Brøndbys udekamp på Island i kvalifikationen til Champions League. Det er kanalen, der i næste uge skal formidle Brøndbys forsøg i det nordtyske på at gøre noget ved det miserable 0-2-resultat fra hjemmekampen mod Hamborg SV. Og det er kanalen, der også har æren af at transmittere, når Herfølge i Skotland skal forsøge at vende 0-3 hjemme mod Glasgow Rangers til noget positivt.
TvDanmark har selvfølgelig betalt millioner og atter millioner for rettighederne, og selv om man altså kender nogen, der er noget ved kanalen, må man som almindelig dødelig spørge, hvorfor disse fodboldrettigheder egentlig er pengene værd.
Som dansk fodbold fører sig frem for tiden, må det altså være begrænset hvor meget vaskepulver, bind med og uden vinger og stationcars, det kan sælge.
Jeg forstår det ikke. Hvorfor er tv-annoncørerne glade for udstille deres produkter op og ned af nedsablingen af Herfølge?

Nedtur
Det kan da ikke sælge flere Mazdaer - eller hvad det nu er - at Herfølge løber rundt som en flok forskrækkede høns, mens Glasgow Rangers 1,2,3 banker bolden i garnet og dermed demonstrerer, at dansk klubfodbold for tiden er endnu længere væk fra den europæiske elite, end man var sidst i 70'erne, hvor de såkaldt professionelle tilstande blev indført. Det var dengang vi stod og råbte "spil ordentligt - I får faktisk penge for det!" Og det gjorde de så, i hvert fald slog Esbjerg for eksempel Herta Berlin.
Senere blev det rigtig godt, Brøndby var tæt på de store. Slog Liverpool, Frankfurt, Karlsruhe - uden at der var tale om tilfældigheder. Men i dag...
Der er noget galt, når dansk klubfodbolds renomme skal reddes af, at AB vinder 8-0 over Torshavn i en kvalifikationskamp til den lavest rangerede europæiske turnering - UEFA Cupen.
Hverken tv-fodboldchefen eller tv-fodboldkommentatoren behøver dog at gå i sorg, blot fordi spillet er blevet miserabelt. Det er faktisk, på sin egen kringlede facon, en fordel for dem og TvDanmark.
For hvis danske Herfølge og Brøndby kvalificerer sig til Champions League, hvor de kan få bank en 4/5/6/7-0 af diverse europæiske klubber, så er det TV3, der har rettighederne til massakren. Men hvis danskerne ikke kvalificerer sig til Champions League, så fortsætter de automatisk i den mindre UEFA Cup - som TvDanmark har rettighederne til.
Vi fornemmer her en lille interessemodsætning. Det spændende er, om TvDanmark kan skjule begejstringen, når både Brøndby og Herfølge får bunkebank og ender i UEFA'en.
Under alle omstændigheder er det et dilemma som syvmandsholdet vil vide at følge opmærksomt med i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her