Læsetid: 3 min.

Tilbagetræden svækker Jospin

30. august 2000

Den franske indenrigsminister trådte i går tilbage i protest mod Jospins plan om øget autonomi til Korsika. Det er den tredje sværvægter, der forlader Jospins regering

PARIS – Jean-Pierre Chevènements tilbagetræden
fra indenrigsministerposten, der blev officielt bekræftet i går, svækker premierminister Lionels Jospins autoritet, fordi den sår tvivl om regeringshefens behandling af det korsikanske spørgsmål, og fordi det er tredje gang, en sværvægter forlader regeringen inden for et år, mens en fjerde er på vej.
Chevènement er trådt tilbage, fordi han modsætter sig den plan om øget autonomi for Korsika, som Jospin bekendtgjorde den 12. juli som resultat af et halvt års forhandlinger med øens folkevalgte politikere, heriblandt nationalisterne.
Chevènement vender sig især imod, at planen forudser delvis overførsel af den lovgivende funktion fra det franske parlament til den korsikanske regionalforsamling. Chevènement betragter dette som et skridt i retning af opløsning af republikken, især hvis eksemplet følges i andre regioner.
Han fordømmer også på det skarpeste, at man giver indrømmelser til nationalister – eller separatister – der kæmper for deres sag med bombeterror og mord.

Udbredt offentlig støtte
Chevènements synspunkter har fået udbredt støtte i den offentlige debat, og det førende oppositionsparti, RPR – grundlagt af præsident Chirac – er stort set på linje med Chevènement i sin fordømmelse af Jospin-planen, mens Chirac har indtaget en nærmest neutral holdning.
Visse socialistiske ministre og politikere har udtrykt sympati for eller enighed med Chevènement.
Til ny indenrigsminister er udpeget den hidtidige minister for forbindelser med parlamentet, Daniel Vaillant, en af Jospins nærmeste politiske venner. Han efterfølges af Jean-Jack Queyranne, den hidtidige minister for oversøiske områder, mens denne post besættes med det socialistiske parlamentsmedlem Christian Paul. Denne omdannelse betyder, at Chevènements parti, Medborgerbevægelsen (MDC), ikke længere er repræsenteret i regeringen, og koalitionen er hermed indskrænket fra fem til fire partier.
Kendt for at gå sin vej
Da MDC er et minimalt parti, har indskrænkningen ingen talmæssig betydning for regeringens parlamentariske grundlag, men Chevènement er en mangeårig toppolitiker, hvis indflydelse rækker langt i den franske venstrefløj og finder genklang hos traditionelle gaullister og de strømninger, der betegnes som republikanere, jakobinere og suverænister. Han er en sværvægter, hvis tilbagetræden påvirker ligevægten i regeringen.
Chevènement er navnlig blevet kendt som ’ministeren, der går sin vej’.
Det er tredje gang han forlader en regering under dramatiske omstændigheder. I 1983 trådte han tilbage som industriminister i protest mod præsident Mitterrands pro-europæiske kovending og den deraf følgende økonomiske stramningspolitik, i 1991 som forsvarsminister i protest mod Frankrigs deltagelse i Golf-krigen.

Dannede eget parti
I 1970’erne og 1980’erne var Chevènement leder af en venstrefløjsfraktion i Socialistpartiet, og oprindelig var han en af ideologerne bag Mitterrand. Først i 1992 forlod han Socialistpartiet og dannede sit eget parti, Mouvement des Citoyens (Medborgerbevægelsen).
Det skete omkring folkeafstemningen om Maastricht-traktaten, og Chevènement profilerede sig dengang som en af de førende euro-skeptikere. I Europa-politikken inkarnerer han på mange måder det samme syn som Folkebevægelsen mod EU i Danmark.
Korsika-krisen og Chevènements afgang kan ikke undgå at skabe det indtryk, at Jospin er styret ind i en krise, fordi han uforsigtigt har bemægtiget sig Korsika-spørgsmålet, som rettelig hører under indenrigsministeren. Chevènements utilfredshed skyldes ikke alene Korsika-planens indhold, men også det forhold, at Jospin faktisk har handlet hen over hovedet på ham.

Regering vakler
Krisen kommer på et tidspunkt, hvor regeringen er, om ikke ligefrem destabiliseret, så dog offer for en vis vaklen i geledderne. Inden for det sidste år har to sværvægtere måttet forlade regeringen – finansminister Dominique Strauss-Kahn på grund af en sigtelse for fiktivt arbejde og undervisningsminister Claude Allègre, fordi han gjorde sig grundigt upopulær med et autoritært forsøg på at gennemføre en stor reform. Omtrent samtidig måtte Strauss-Kahns efterfølger afskediges af lignende grunde.
I nær fremtid forlader endnu en sværvægter regeringen, nemlig social- og arbejdsminister Martine Aubry, der ønsker at hellige sig valgkampen i Lille, hvor hun er borgmesterkandidat i 2001.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her