Læsetid: 2 min.

Tvivlsom rapport bag asylafslag

11. august 2000

Hemmelig svensk rapport, der hævder, at Iran er et frit land for bøsser, blev brugt
til at begrunde asylafslag i Danmark

"Homoseksualitet er alment accepteret" og "homoseksuelle kan leve åbent".
Sådan lyder nogle overraskende vurderinger af bøssers og lesbiskes situation i det præstestyrede og intolerante Iran. De fremgår af en rapport, som de svenske udlændingemyndigheder skrev, efter svenske embedsmænds fact-finding-mission til Iran i oktober 1999.
Den svenske rapport blev sidst i juni brugt til at begrunde det danske flygtningenævns afslag på asyl til en 29-årig iransk bøsse.
I Sverige har der indtil nu ikke været debat om rapportens opsigtsvækkende og kontroversielle vurderinger, eftersom den er hemmelig:
"Vi har ikke udleveret rapporten. Derfor har jeg ingen kommentarer til dens indhold," siger formand Peter Enander fra det svenske flygtningenævn, Utlänningsnämden. Han var leder af den svenske fact-finding-mission.
I Flygtningenævnet i København siger kontorchef Inge Bruhn Thomsen, at den svenske rapport indgår som almindeligt tilgængeligt bilag i nævnets behandling af sager om iranere, der søger asyl.
Formuleringen af Flygtningenævnets afgørelse af den 29-årige iraners sag har vakt undren, fordi den er udtryk for en stramning af praksis i Danmark.
Tidligere har de danske myndigheder givet asyl til iranere, hvis de iranske myndigheder har vidst, at de var homoseksuelle.
"Man burde undersøge flere kilder, før man lavede en sådan praksisændring," siger sektionsleder Anne la Cour Vågen fra Dansk Flygtningehjælps asylafdeling. Hun kender ikke til andre rapporter, der bekræfter, at homoseksuelle kan leve åbent i Iran.
"De lyver," siger Stig-Åke Petersson om kilderne i den svenske rapport. Han arbejder med asylspørgsmål i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) - det svenske modstykke til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.
Information har forelagt ham den svenske rapport, og han sendte torsdag en officiel klage over den "meget overfladiske og usaglige" rapport til Hans Ytterberg, den svenske ombudsmand, der skal holde øje med diskrimination på grund af seksuel orientering.
"Hvis situationenen for de enkelte homoseksuelle i Iran er så åben, som visse rapportører vil gøre gældende, havde det naturligvis ikke været svært for den svenske delegation at mødes med mange homoseksuelle, som kunne bekræfte - eller muligvis dementere - billedet af Iran som et åbent og frit land for homoseksuelle," anfører han i klagen til ombudsmanden.

Side 4: Svensk Iran-rapport i modvind

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu