Læsetid: 2 min.

Uklarhed om dansk-kurders fængsling

7. august 2000

Kemal Koc håber på snarlig løsladelse af kammeraten Sadik Ciftci - fordi Tyrkiet vil stå sig godt med EU

"Tyrkiet vil gerne stå sig godt med EU. Derfor forventer jeg, at Sadik snarest bliver løsladt."
Det ssnarest bliver løsladt."
Det siger dansk-kurderen Kemal Koc til Information i anledning af de tyrkiske myndigheders tilbageholdelse siden torsdag af den 45-årige kurder Sadik Ciftci, der ligesom Kemal Koc har dansk statsborgerskab.
Kemal Koc blev i 1996 selv holdt fængslet i Tyrkiet gennem 42 dage.
Sagen fik et efterspil ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor der i april 2000 blev indgået forlig. Forliget giver de danske myndigheder adgang til bilateralt at rejse sager, hvor danske statsborgere tilbageholdes i Tyrkiet.
på 25.000 kroner til advokatsalærer:
"Det er vigtigt, at ambassaden går ind, uden at der skal betales nogen penge for det. Så kan det blive klarlagt, om manden er anholdt for kriminelle aktiviteter i Tyrkiet eller på grund af lovligt politisk arbejde i Danmark. Der er en voldsom formodning for det sidste," siger Bjørn Elmquist.

Koc slap med 5.000 kr.
Også Kemal Koc er ufor-stående over for kravet om 25.000 kroner: "Under min sag beløb advokatsalærerne i Tyrkiet sig til i alt omkring 5.000 kroner," siger h han.
Konsul Kurt Møller Olesen fra Danmarks ambassade i Ankara henviser til, at det er normal procedure at bede om en garantierklæring, når danske statsborgere har brug for advokatbistand i udlandet.
Søndag havde konsulen ingen informationer om, hvad Sadik Ciftci er - eller vil blive - sigtet for. Møller Olesen oplyser, at Sadik Ciftci har fået en advokat. Men han ønsker ikke at oplyse, hvordan advokaten bedømmer sagen.
Koc føler sig sikker på, at Sadik Ciftci er sigtet efter den samme paragraf, sraf, saf, som i sin tid blev brugt mod ham selv:
"Paragraffen handler om støtte til eller sympati med en såkaldt terror- eller separatistbevægelse," siger Kemal Koc.
Han og Sadik Ciftci var i 1992 to af de fire kurdere fra Danmark, som blev valgt til den delegeretfoorsamling, som skulle vælge et kurdisk eksilparlament. Gennem de seneste 15 år har Sadik Ciftci og Kemal Koc sammen engageret sig i politisk og kulturelt arbejde for kurdernes sag i Danmark, oplyser Kemal Koc. Under fængslingen i 1996 blev Kemal Koc blandt andet afhørt om sit kendskab til Sadik Ciftci.
Enhedslistens Søren Søndergaard har bedt udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) gribe ind hurtigst muligt:
"Med henvisning til sagen om Kemal Koc bør Niels Helveg Petersen meddele Tyrkiet, at hvis der bare er én enkelt politimand, der øver unødig vold mod Sadik Ciftci, så er den handling alene den tyrkiske regerings ansvar," siger Søndergaard til ritzau.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu