Læsetid: 3 min.

Der skal være højere til loftet i folkeskolen

7. august 2000

Værdierne har så dårlig plads i folkeskolen, at hver eneste skole nu bør få et værdisæt, siger undervisningsminister Margrethe Vestager. Men hun ved endnu ikke hvem, der skal lave dem, og hvordan

Når omkring 25 procent af alle procent af all e børn bliver mobbet I skolen, er det et tydeligt tegn på, at skolen ikke er rummelig nok, og at der mangler konkrete værdisæt I den danske folkeskole.
Sådan lyder konstateringen fra undervisningsminister Margrethe Vestager I kølvandet på Undervisningsministeriets årlige sommermøde i Sorø, der fandt sted denne weekend under overskriften "Værdier i virkeligheden".
Ifølge Vestager er et konkret værdisæt på hver skole nødvendig i en kaotisk tid, hvor stadig flere kulturer mødes i folkeskolen.
"Det alarmerende antal af børn, der bliver mobbet i den danske folkeskole er tegn på, at det ikke står så godt til, som det burde. Det tyder på, at det er nødvendigt at diskutere det værdigrundlag, som folkeskolen bygger på. En skole, som bygger på et værdisæt - der kunne være de ni værdisæt, som jeg har linet op i mit oplæg til dette møde - er en skole, hvor man ikke mobber hinanden."
"På en skole, der bygger på selvværd og ligeværd, kan man ikke mobbe hinanden, for dér kan flertallet ikke tage en beslutning om, at hun er dum eller at han skal kanøfles., siger Margrethe Vestager til Information
- Men vil børn ikke altid mobbe hinanden?
"Jo, men hvis man på en skole tager en værdidiskussion, kan man også diskutere med elever, om hvordan man skal være og opføre sig overfor h inanden. Desuden kan man som lærer blive en bedre konfliktløser og måske være mindre blufærdig over at gå ind i en konflikt, hvis der ligger værdier til grund, der giver klare retningslinjer til at løse hverdagens problemer - såsom mobning."
Margrethe Vestager mener, at grundskolen gennem en diskussion om værdier kan blive mere reflekterende og bevidst om dens funktion som opdragende.

Faglighed i centrum
Hun understreger, at fagligheden fortsat skal være i centrum. Den skal der ikke rykkes et komma ved.
"Men hvis vi kan være præcise om, hvad det er for nogle værdier, vi bygger på, så tror jeg også, at vi mere præcist kan sige, hvordan vi vil have, at tingene skal se ud."
Hun siger, at det er særlig nødvendigt i en verden, der forekommer mange at være kaotisk. Og da grundskolen er et af de sidste steder, hvor hele befolkningen mødes, gør det den til en ideel platform for denne diskussion.
- Kan du få øje på andre konkrete ting, som denne værdidiskussion vil ændre på i praksis?
"Der er den dimension i det, at vores samfund bliver mere sammensat. Hvis man kommer fra en anden kultur, kan det være svært at høre, hvad der egentlig bliver sagt."
"Nu d bliver mere sammensat. Hvis man kommer fra en anden kultur, kan det være svært at høre, hvad der egentlig bliver sagt." Nu tænker jeg ikke på den sproglige forståelse, men på at forstå det mellem linjerne; det uudtalte. Det kan ikke undre nogen, at det det eg ikke på den sproglige forståelse, men på at forstå det mellem linjerne; det uudtalte. Det kan ikke undre nogen, at det kan være svært at tilegne sig en anden kulturs værdier og forstå hvorfor det for eksempel er en god idé at tage på lejrskole, hvis der ikke er noget sprog eller nogen form, der formulerer det overfor én."

Ingen konkrete planer
Det er endnu usikkert på hvilken måde, den enkelte skole skal tage værdidiskussionen. Om det skal være i for-ældrebestyrelser, på lærerværelset eller i et samspil med eleverne.
"Det er endnu for tidligt at kunne sige noget om. Vi er stadig på et begynderstadie," siger undervisningsministeren.
Samtidig mener Margre-the Vestager også, at det må være op til den enkelte skole, hvordan de griber det an. Men ministerens målsætning lt skole formulerer et værdisæt, der kan give et signal på ud- og indadtil, om hvad netop denne skole står for.er, at hver enkelt skole formulerer et værdisæt, der kan give et signal på ud- og indadtil, om hvad netop denne skole står for.

FAKTA
Plads til begejstring
Værdier i virkeligheden" lød overskriften på dette års Sorømøde. Til mødet havde undervisningsminister Magrethe Vestager lavet et oplæg, hvor hun pegede på ni centrale værdier, som uddannelses-stederne må diskutere.
Ånds- og ytringsfrihed. Ligeværd, selvværd og tolerance. Fællesskabet og den enkelte. Solidaritet og omsorg. Selvforståelse og identitet. Samtale og diskussion. Nysgerrighed, engagement og begejstring. Virkelyst og arbejdsglæde. Indsigt og ansvar for naturen.

Hæftet "Værdier I virkeligheden" kan læses på Undervisningsministeriets hjemmeside: http://www.uvm.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her