Læsetid: 2 min.

Verdensmusik

15. august 2000

Potent sydafrikansk hiphop
*Kwaito, stilen der er det hotteste hotte blandt Sydafrikas unge, kan bedst beskrives som et mix af raptekster med bid i et opdateret superelektrisk hiphop-udtryk tilsat forfriskende zulukor. Engelske Stern's har samlet en håndfuld af de mest lovende grupper, blandt andre Boom Shaka, som tidligere har optrådt i Danmark, Arthur - the king of kwaito, fænomenet Brenda Fassie og de nye kometer, Bongo Maffin, som kan opleves i Spejlteltet 26. august, i Forbrændingen i Albertslund 1. september og ved en række skolekoncerter landet over (flere oplysninger på www.lms.dk). Moderne, 'ung' musik med en solid forankring i traditionen, noget på hjerte og stort 'globalt' potentiale.
Kwaito - South African Hip Hop. Earthworks/Stern's Music (Import: Amigo)

Persisk poesi
*Det Images-aktuelle iranske ensemble Dantan hylder sammen med det beømte kurdiske vokaltalent Shahram Nazeri to af Irans mest elskede poeter: Molavi og Hafez, der levede i hhv. det 13. og 14. århundrede. Dantan Ensemble blev dannet i 1991 af en gruppe unge talentfulde musikere og komponister, blandt andre kamancheh-virtuosen Kayhan Kalhor. Både som solister og som gruppe har de tilført den klassiske iranske musik nyskabende stilistiske figurer og elementer fra folkemusikken - uden at miste grebet om den stramme klassiske tradition. Ud over den firestrengede kamancheh (der holdes lodret og spilles med en bue) høres strengeinstrumenterne tar, barbat (korthalset lut) og setar samt tombak- og daff-trommer i smuk dialog med Shahram Nazeris udtryksfulde sang.
Dastan Ensemble & Shahram Nazeri: Through Eternity. Sounds True (Import: Verdenshjørnet, MS)

Vestafrikanske veteraner
*Gambianske Ifang Bondi har med sin garvede frontfigur og stifter, bassisten Badou Jobe, sat grundige spor i den vestafrikanske populærmusik. Gruppen har eksisteret i 30 år og har fra starten arbejdet aktivt på at blande den traditionelle mandingomusik med moderne dansemusik. Et flittigt turnerende orkester, der har gæstet vore breddegrader flere gange - senest ved koncerten i Vega ved åbningen af Images of the World. På Gis Gis viser Ifang Bondi frem af perlerne i deres musikalske skatkiste.
Ifang Bondi: Gis Gis. MW Records (Import: Verdenshjørnet, MS)

Spanske keltere
*Kelterne har sat deres spor i mange kulturer. Også i dele af den spanske. Det har galisiske Carlos Núñes for længst erkendt. Selv skrev han sig ind i verdensmusikkens blå bog sammen med sin galisiske sækkepibe med topsælgeren Brotherhood of Stars fra 1997. På pladen hilser Núñes også fortidens udvandring til det cubanske med et varmt, musikalsk stævnemøde med gæve cubanere fra det garvede bedstefarband, Vieja Trova Santiaguerra. Et nyt galisisk skud på stammen, Berrogüetto, er i disse dage på vej til Tønder, hvor der også snart er festival. Deres musik er heftig og fræk (var det ikke lyden af afrikanske trommer?) og som Núñes' ultramelodisk - og meget keltisk.
Carlos Núñes: Brotherhood of Stars. BMG Classics
Berrogüetto: Viaxe por Urticaria. Boa Music (Import: Millstream Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her