Læsetid: 2 min.

Billigere, smartere,grønnere

1. september 2000

Det er i dag muligt blot at betale for de kapitler i en bog, der er på pensum e-bøger

STUDIESTART

De massive udgifter til bøger forbundet med semesterstart på landets universiteter kan nedsættes dramatisk.
For mange studerende tordner udgifterne til bøger i vejret, fordi kun dele af de bøger, der er pensumlitteratur, reelt skal læses. Men e-bøger, det vil sige bøger der kan købes på nettet i digital form, kan splittes op, således at man som studerende kun skal betale for de kapitler, der reelt tages i brug.
I øjeblikket føres en drabelig kamp om, hvem der bliver e-bøgernes Amazon.com.
Med i opløbet er naturligvis de store forlag, som Macmillan og McGraw-Hill og de store internetboghandlere som Amazon.com, Fatbrain.com samt Barnesandnoble.com.
Men også små nye tjeppe virksomheder som Wizeup. com og versaware.com deltager i kapløbet.
Barnesandnoble har allerede i dag mange tusinde bogtitler, det er muligt at købe elektronisk. Det er meget mere end, man kan sige om de nye opstartsboghandlere. De har til gengæld en ganske anden tilgang til fænomenet og har ligefrem specialiseret sig i at sælge dele af bøger i stedet for hele titler, der kan modtages og printes ud som PDF- filer.

Svære at læse
To små netsider leverer kun kompendium-litteratur til studerende. Her er der tale om virksomheder som WebCT og Blackboard.com, der målrettet går efter studerende, der ikke har lyst til at bruge synderligt mange penge på bøger.
Ed Stanford, som leder McGraw-Hills afdeling for litteratur til videregående uddannelse, siger:
»Vi laver en masse eksperimenter med form, indhold og funktionalitet på dette område i denne tid – ganske enkelt fordi vi nok stadig er på et niveau, hvor elektroniske bøger, der ligner gammeldags trykte bøger, er mere troværdige for de studerende,« siger altså Ed Stanford.
Et af hovedproblemerne ved e-bøger er, at det kan være svært at læse på skærmen. Derfor leder en lang række virksomheder efter den bedste måde at skabe gode læseoplevelser og optimere læseglæden på en skærm.
Microsoft har allerede lanceret deres Microsoft Reader, mens Acrobat er mere udbredt med deres Acrobat Reader. Sideløbende med disse traditionelle software applikationer føres en kamp om, hvem der kan skabe den bedste interaktive model for bøger.
Der eksperimenteres med, hvorledes bogens lineære form med en begyndelse, et klimaks og en afslutning i roligt tempo, kan kombineres med interaktive computerspilsekvenser og animationer.
Allerede i dag bruger mere end 50.000 undervisere på højere og videregående uddannelsesinsttutioner WebCT. Disse undervisere har kontakt til 6,9 millioner studerende i 1494 institutioner i 57 lande. Der er ingen tvivl om, at både de små nyopstartede e-bogbutikker og digitale bøger i tusinder af formater, klassiske som superinteraktive, går en stor fremtid i møde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her