Læsetid: 3 min.

Blandede stemmer

25. september 2000

Åbningskoncerten på ’Stemmer i 1000 år’ ville lidt af hvert og nåede det meste

Klassisk koncert
Sangfestivalen Stemmer i 1000 år er et samarbejde mellem Det Danske Kulturinstitut, de svenske Rikskonserter og en række sponsorer fra begge sider af Sundet. Den rummer alt, der har med sang at gøre – masser af gammel og ny vokalmusik, solister og kor i alle afskygninger, seminarer for sangere osv. Året ud bliver det til over hundrede arrangementer. Og mange af dem er sjældne på vore længdegrader.

Fine besøg
F.eks. er dirigenten Sir John Eliot Gardiner og hans Monteverdi Choir & Orchestra i gang med at opføre alle J.S. Bachs knap 200 kirkekantater på ét eneste år. Det er vistnok første gang nogensinde. Og nogle af kantaterne kan høres i Garnisonskirken d. 15. oktober. Der bliver rift om billetterne.
Kun to dage senere – 17. oktober kl. 20.00 – får Dronningesalen på Det kgl. Bibliotek lige så fint besøg: Engelske Emma Kirkby synger verdslige sange fra barokken, akkompagneret af Lars Ulrik Mortensen. Sopranen er vel ikke helt så virtuos som tidligere. Til gengæld fremstår cembalisten stadig mere som en af vor tids største musikere. Forrige gang en dansker fik Sonnings Musikpris var det Per Nørgård, sidste gang var det Michala Petri. Måtte det snart blive Mortensens tur!

A capella
Apropos Nørgård er der uropførelser af både ham og Sven-David Sandström d. 15. november på Glyptoteket. Ars Nova synger under ledelse af Tamás Vetö og vil sikkert gøre det bedre end nogensinde. Gruppen blev grundlagt af Bo Holten, der efter megen kiv forlod den og dannede en ny – Musica Ficta. 29. oktober synger dén et enestående program med dansk og svensk middelaldermusik. Og så er det tilmed Holten, der sammen med pianisten Erik Kaltoft udgør danskerne i festivalens programudvalg. Jo, der er broer og højt til loftet i mere end én forstand.
I det hele taget står korene stærkt i festivalens program. Noget særligt bliver nok det bulgarske damekor Usmifka – bl.a. fordi det ikke kun synger hjemlandets vemodige, men også helt nye a cappella-værker af Peter Bastian og Krassimir Kjurkchilski. At den store Bastian også er begyndt at komponere sådan noget, tegner ret spændende for fremtidens repertoire. Koncerten finder sted i Kronborg Slotskirke d. 29. november og er samtidig én af de få, der ikke gentages i Sverige.
Men ellers er koncerterne så mange, at selv festivalens egen folder har besvær med at yde dem retfærdighed. Hent den f.eks. på www.stemmeri1000.com
Det var også korene, der gjorde åbningskoncerten til noget særligt. Stort bifald høstede ganske vist det svenske ensemble Frifot – Lena Willemark, Ale Möller og Per Gudmundson på sang og allehånde instrumenter. Men de halvrå fortolkninger af ny og gammel folklore er nu engang mest medrivende på stedet og hurtigt glemt. Så stod slutningens akustiske jazz/rock anderledes solidt.
Rytmegruppen med Lars Jansson på klaver, Lars Danielsson på bas og Anders Kjellberg på trommer blev sessionens virkelige hovedskikkelser – på den ene side loyale over for Cæcilie Norby og svenske Nils Landgren, på den anden et samlingspunkt for det vildtvoksende og ufærdigt indstuderede. Heldigvis kunne man også høre solisterne hver for sig.

– og sammen
Og dét kan man nå endnu. I aften kl. 18.00 gentages hele koncerten i Malmö Konserthus. Først brillerer Malmö Kammarkör under ledelse af Dan-Olof Stenlund med sin disciplin og vidunderlige varme i damestemmerne. Komponisterne er Knut Håkansson, Karl-Erik Welin og Lars Edlund – trods alle forskelle fælles om den lyriske ekspressionisme, der længe har været svensk kormusiks kendemærke. Derpå følger et samarbejde med Sokkelund Sangkor, uforglemmeligt i den uhørt langsomme fortolkning af Morgensang fra et af Niels W. Gades få pletskud. Og til sidst Sangkoret alene, dirigeret af Morten Schuldt-Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her