Læsetid: 3 min.

Bosnisk krigsforbryderalbum omgivet med mystik

9. september 2000

En liste over mistænkte serbiske krigsforbrydere i Bosnien har skabt debat i Bosnien. Listen bliver betegnet som et indslag i valgkampe

En liste med 74 mistænkte krigsforbrydere har vakt opsigt i Bosnien. Listen er blevet offentliggjort af bladet Reporter i byen Banja Luka, der er hovedstad i den serbiske republik i Bosnien. Ifølge bladet står 61 af de mistænkte på en hemmelig liste fra krigsforbryderdomstolen i Haag sigtet for forbrydelser under krigen i Bosnien fra 1992-95.
Listen stammer fra serbernes forsvarsministerium i Bosnien. Ministeriet har vedkendt sig listen, men fordømt bladet Reporter for at have bragt listen og skaffet sig den på ulovlig vis.

Liste skal skabe frygt
En talsmand for anklagemyndigheden i Haag siger, at han ikke kender til listen. Han ved ikke, hvem der er på den hemmelige liste over sigtede, men siger, at den nye liste ikke stammer fra Haag.
»Men den er interessant. Nu vil vi studere den,« siger talsmanden Paul Risley til Information.
Krigsforbryderdomstolen i Haag udsendte de første sigtelser i fuld offentlighed under krigen i Bosnien, men de sigtede gik blot i skjul, og de serbiske myndigheder i Bosnien har ikke gjort noget for at anholde dem. Derefter begyndte domstolen i Haag at udstede hemmelige sigtelser.
Andre mener, at Reporters liste er svindel og fabrikeret op til valgene i Serbien den 24. september og i Bosnien den 11. november.
»Listen skal skabe frygt blandt serberne og få dem til at stemme på de yderligtgående partier. Listen skal sige til serberne, at I løber alle risikoen for at blive anholdt,« siger James Lyon, der leder Internationals Crisis Groups kontor i Sarajevo. International Crisis Group holder øje med brændpunkter verden over.
James Lyon mener, at den serbiske leder Slobodan Milosevic kan have fremstillet listen, som det ellers respekterede og kritiske magasin Reporter så er faldet for.
»Der står serbere på listen, som har levet i Sarajevo blandt muslimer hele krigen. Hvordan skal de kunne stå bag krigsforbrydelser,« spørger James Lyon.

Forbrydernes byer
Men andre serbere, der har været mistænkt for krigsforbrydelser, og som ikke er blevet offentligt sigtet af Haag, står også på Reporters liste. Det gælder for eksempel Velibor Ostojic, der af menneskeretsorganisationen Human Rights Watch blev udpeget som leder af en ekstrem brutal udrensning af muslimer og kroater i byen Foca under krigen i Bosnien.
Reporters liste er bemærkelsesværdig ved, at den fortæller i hvilke byer i Bosnien, de mistænkte skjuler sig. Listen oplyser da også, at Velibor Ostojic fortsat befinder sig i Foca eller lige i nærheden.
Information besøgte i sommer nogle af krigsforbrydernes tilholdssteder blandt andet i Foca, hvor vidner fortalte, at de sigtede ikke gjorde noget for at skjule sig.
Derudover udpeger Reporters liste byen Prijedor i det nordvestlige Bosnien som den største krigsforbryderby. Her lever 15 mistænkte krigsforbrydere ifølge listen.
De fire af dem er offentligt sigtede, mens de 11 altså skulle befinde sig på den hemmelige liste.
I de seneste måneder har der været tegn på et begyndende samarbejde mellem den moderate serbiske ledelse i Bosnien og krigsforbryderdomstolen i Haag. Tidligere på året besøgte den moderate regeringschef Milorad Dodik domstolen.
Senere på måneden ventes chefanklageren i Haag, Carla del Ponte, til Banja Luka for at drøfte et samarbejde.
Man skal dog ikke forvente, at de serbiske myndigheder arbejder åbent sammen med domstolen i Haag før valget i Bosnien den 11. november.

Karadzic ser træt ud
Regeringschef Dodik har netop tabt en tillidsafstemning i serbernes parlament i Bosnien, men han fortsætter sit forretningsministerium. Han er under pres fra de yderligtgående nationalistiske serbere i partiet SDS, der blev grundlagt af Radovan Karadzic.
Karadzic er offentligt sigtet for krigsforbrydelser, men menes at gemme sig i den østlige del af Bosnien, hvor yderligtgående serbere har magten. I weekenden blev han i øvrigt set på en café i udkanten af Saravejo i en serbisk bydel, rapporterede Oslobodjenje, der trykkes i den muslimsk-kroatiske del.
Bladet citerede kilder i den serbiske ledelse i Bosnien, men ingen uafhængige kilder har bekræftet det.
Kilderne sagde, at Karadzic så træt ud, men at han ikke havde mange sikkerhedsfolk med sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her