Læsetid: 3 min.

Danmark tøver i Çiftçi-sagen

27. september 2000

På trods af at dansk-kurderen Sadik Çiftçi underskrev en tilståelse under psykisk pres i Tyrkiet, vil Udenrigsministeriet ikke rejse sag

Anholdelsen af den danske statsborger Sadik Çiftçi i Tyrkiet er ikke i strid med international lov. Danmark vil ikke rejse sag mod Tyrkiet, selv om dansk-kurderen siger, at han blev presset til at skrive under på en falsk tilståelse. Det sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen i går.
»Der er ikke noget bæredygtigt grundlag for en statsanklagesag mod Tyrkiet ved Menneskerettighedsdomstolen, som der var ved Kemal Koç-sagen, og det er også udelukket så længe sagen verserer i Tyrkiet,« siger Niels Helveg Petersen. I stedet vil Udenrigsministeriet fortsat følge sagen nøje og sikre, at alle retsgarantier bliver overholdt ved hjælp af de diplomatiske kanaler.
Det er Sadik Çiftiçs danske advokat, Bjørn Elmquist ikke tilfreds med. Han mener, at udenrigsministeriet skal arbejde aktivt for at få Çiftçi sat fri.
Ifølge ham er det en klar overtrædelse af menneskerettighederne, at Sadik Çiftçi blev afhørt med bind for øjenene og fik forstyrret i sin nattesøvn indtil han skrev under på en falsk tilståelse.
»Den tyrkiske forsvarer kaldte det en klar overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og det sagde han også i retten,« siger Elmquist og peger på, at der er flere kritisable forhold i sagen. Çiftçis tyrkiske forsvarer og Bjørn Elmquist fik først anklageskriftet knapt en måned efter anholdelsen af Sadik Çiftçi den 2. august. Samtidigt måtte de ikke offentliggøre anklageskriftet, før det det første retsmøde i går i Ankara. Derudover går alle anklager på aktiviteter, som er foregået i Danmark og er fuldt lovlige efter dansk lovgivning.

Står til 20 år
Hovedanklagepunktet er ifølge Çiftçis tyrkiske forsvarer, Yusuf Atalas, medlemskab af PKK – den forbudte kurdiske seperatistorganisation – og opstillingen til det kurdiske eksilparlament. Alene anklagen om medlemskab af PKK gør, at Çiftçi er anklaget efter antiterrorloven og står til 20 års straf. Hvorimod Kemal Koç i sin tid ikke var anklaget for medlemskab af PKK og dermed ikke stod til så lang straf.
»Aktiviteterne er ikke bare fuldt lovlige i Danmark, selv om der altså også står medlemskab af PKK, de er jo også foregået med myndighedernes accept: Lovlige demonstrationer, hvor politiet har givet tilladelse til dem,« siger Bjørn Elmquist.
»Sagen viser også, at den tyrkiske ambassade er særdeles opmærksom på, hvad oprindelige tyrkiske statsborger, der nu er danskere, går og laver, « siger Elmquist.
Han mener, at Danmark skal benytte sig af den aftale, der blev indgået i år mellem Tyrkiet og Danmark, som en del af forliget i Kemal Koç-sagen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Aftalen betyder, at Danmark til hver en tid kan rejse en individuel sag mod Tyrkiet – eller omvendt – hvis der er påstande om tortur eller dårlig behandling.
»Ellers er aftalen bare en større sovepude, der er blevet brugt til at lukke munden på danskerne,« siger Bjørn Elmquist.

’Dybt betænkeligt’
Doc. jur. Frederik Harhoff, docent i Folkeret ved Københavns Universitet, har sympati for, at de danske myndigheder forsøger at finde en løsning på sagen i samarbejde med modparten. »Først når alle retsmuligheder er udtømte kan man anlægge en sag mod Tyrkiet, og så skal man også gøre det,« siger han.
»Men det skal ikke tage opmærsomheden væk fra, at det er dybt betænkeligt det, der foregår, og der er formentligt tale om en krænkelse af menneskerettighedskonventionen, artikel 6,« siger Harhoff og henviser til, at Çiftçi blev presset til at tilstå noget, han ikke mener at have gjort.
Ifølge folkeretten er det ikke ulovligt at anholde en udenlandsk statsborger for aktiviteter, der er lovlige i hjemlandet.
»Man kan dømme udenlandske statsborgere for handlinger begået i udlandet, hvis de retter sig mod statens sikkerhed, også selvom aktiviteterne er lovlige der, hvor de blev begået,« siger han og understreger, at hvis formålet med anholdelsen er at undertrykke hele den politiske opposition, er det ikke en »fair trial.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu