Læsetid: 1 min.

Dansker i stilling til FN-toppost

7. september 2000

Regeringen bør gøre mere for at støtte dansk kandidat til UNHCR, mener NGO

Den 56-årige FN-embedsmand Søren Jessen-Petersen har en reel mulighed for at følge i tidligere statsminister Poul Hartlings fodspor og få den vigtige post som leder af FN’s flygtningeorganisation, UNHCR.
Men hos den danske organisation med størst indsigt i flygtningespørgsmål, Dansk Flygtningehjælp, mener man, at regeringen gør for lidt ud af at promovere Jessen-Petersen.
»Jeg undrer mig over, at den danske regering ikke går stærkere ud og støtter Søren Jessen-Petersen. Som en af de store donorer til UNHCR og med den gode bedømmelse af Poul Hartlings indsats er vi i en god position til at presse på,« siger lederen af den internationale afdeling i Dansk Flygtningehjælp, Anders Ladekarl.
FN’s generalsekretær, Kofi Annan, skal i løbet af oktober/november udpege en ny flygtningehøjkommissær, som skal afløse japaneren Sadako Ogata, der stopper ved årsskiftet.
Promoveringen af kandidater foregår især under det igangværende millennium-topmøde i New York. Søren Jessen-Petersen er i dag i sin stilling som viceflygtningehøjkommissær Ogatas højre hånd.

Politik kontra evner
Spillet om udpegningen til en FN-toppost foregår normalt bag lukkede døren. Men Anders Ladekarl, der er formand for en international sammenslutning af nødhjælpsorganisationer, ICVA, oplyser, at organisationen i dette tilfælde prøver at påvirke processen.
ICVA har bedt samtlige, kendte kandidater redegør for, hvad de har at byde på og for deres visioner.
»Vi ønsker naturligvis at få en meget prossionel leder af UNHCR og en person, som har stor personlig integritet. Det sidste er meget nødvendigt i de her år, hvor flygtningekonventionerne er under pres. Det gælder f.eks. i forhold til retten til at få asyl og interneringen af asylsøgere i fængsler i USA,« siger Ladekarl og fortsætter:
»Problemet er, at FN’s medlemslande traditionelt arbejder på at få en højprofileret, gammel politiker ind på FN’s topposter. Det gør det svært for en dygtig ’apparatnik’, som Søren Jessen-Petersen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her