Læsetid: 2 min.

Drude sov i timen

14. september 2000

Ja-flertal var aftalt på forhånd, siger en af professorerne bag ØMU-rapporten

Professor Christen Sørensen fra Syddansk Universitet afviser, at det var en fejltagelse, at professor Jesper Jespersen fra Roskilde Universitetscenter kom til at sidde som ene nej-siger i den ekspertgruppe, der skrev rapporten ØMU’en – Økonomiske Aspekter for Rådet for Europæisk Politik.
Christen Sørensen svarer dermed på udtalelser fra Drude Dahlerup, der er næstformand i Rådet.
Hun har oplyst, at hun ikke var begejstret for ekspertgruppens sammensætning, fordi den udover Roskilde-professoren rummede tre ja-sigere: Christen Sørensen, professor Claus Vastrup fra Aarhus Universitet og tidl. Nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer.
Og hun har i den forbindelse tilføjet, at det kom bag på hende, at Christen Sørensen viste sig at være tilhænger af euroen. Han har tidligere stemt nej til Maastricht-Traktaten
Ifølge Christen Sørensen var Drude Dahlerup dog godt klar over, at han ville stemme ja til euroen.
Han forklarer: »Oprindelig var det kun Claus Vastrup og mig, der skulle have skrevet rapporten. Men på vores første møde med Rådet kom det frem, at vi begge to havde tænkt os at anbefale et ja til euroen. Det kunne både vi og rådets medlemmer indse var uholdbart, så Rådet besluttede at placere to nye medlemmer i gruppen – Hoffmeyer og Jespersen. Og på det tidspunkt vidste vi allesammen, at Hoffmeyer var tilhænger af euroen og Jespersen modstander. Så det må have stået klart for Drude Dahlerup fra starten, at Jespersen ville komme til at sidde alene med sin modstand.«

2-2 sammensætning
Forløbet bekræftes af Drude Dahlerup, der dog fastholder, at hun var betænkelig ved gruppens sammensætning.
»Jeg havde helst set en 2-2 sammensætning,« siger hun.
»Men uden at ville røbe for meget om de interne diskussioner i Rådet, kan jeg oplyse, at det var ikke muligt. Så derfor valgte jeg at acceptere Hoffmeyer som fjerdemanden, fordi han i det mindste ikke er monetarist. Alternativet ville have været at opgive at få skrevet rapporten.«
Ekspertgruppens rapport kom på gaden i juli.
Den blev meget omdiskuteret, fordi den – i modsætning til de økonomiske vismænd – peger på, at det kan have visse økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis vi stemmer nej til euroen, og fordi Jesper Jespersen afgav særudtalelse i rapportens konkluderende afsnit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her