Læsetid: 3 min.

Dyr fred

13. september 2000

Ny bog om konflikten i Mellemøsten præsenterer mange vigtige pointer, men kun en utopisk løsning

Ny bog
Tro, håb og personlig medfølelse ligger bag kultursociolog Birgitte Rahbeks nye historiske bog om den israelsk-palæstinensiske konflikt En stat for enhver pris. Men også megen pessimisme.
Som titlen antyder, har palæstinenserne efter forfatterens mening betalt alt for dyrt for at komme i dialog med Israel – uden nogen garanti for at opnå det, de drømmer om; en palæstinensisk stat side om side med Israel.
Bogen gennemgår på grundig vis konfliktens 100-årige historie – fra de første zionister omkring århundredeskiftet formulerede drømmen om et jødisk hjemland i Palæstina til i dag, hvor palæstinenserne er så tæt som nogensinde på at realisere drømmen om et palæstinensisk hjemland.

Med andre øjne
I sin historiske gennemgang af konflikten læner Rahbek sig op ad de såkaldte ’nye israelske historikere’, der de sidste femten år har punkteret en række myter om, hvordan den jødiske stat blev født.
Til afsløringerne hører bl.a., at jøderne gennemførte systematiske massakrer på palæstinensiske landsbybeboere og fordrev hundredetusinder med det formål at trække den nye stats grænser, så den nye stat inkluderede så få arabere og så mange jøder som muligt. En politik, som går igen i det Storjerusalem, som israelerne i dag satser så hårdt på at bevare kontrollen over.
Med de israelske historikere som kilde fremlægger Rahbek det, som for år siden blev betragtet som den palæstinensiske version af historien, men som i dag må betragtes som værende meget tæt på sandheden.
Generelt tegner hun et billede af en forvirret, forfulgt, forrådt og håbløst uorganiseret palæstinensisk David, der de sidste 100 år er blevet løbet fuldstændigt over ende af en militært, politisk og ikke mindst organisatorisk overlegen jødisk Goliath.
Unægteligt et noget andet billede end det officielle
Israels. Og skal man fremhæve en svaghed ved en ellers grundig og informativ bog, må det være dens tendens til at forlade sig på sekundære israelske kilder – i stedet for at lade de israelske aktører selv komme til orde.

Kun Utopia tilbage
At bogen udkommer just i dag er ikke noget tilfælde.
Den 13. september er det syv år siden, at Israel og PLO underskrev deres første fredsaftale på plænen foran Det Hvide Hus. Et bevæget øjeblik, der også hos forfatteren tændte et håb om fred.
Det håb har de efterfølgende aftaler imidlertid slukket, og i dag er Rahbek overbevist om, at den stat, som selvstyrepræsident Yasser Arafat havde tænkt sig at udråbe – netop i dag – kun kan blive en stat af navn, og ikke af gavn.
Pessimismen skyldes især de mange israelske bosættelser på Vestbredden og i Gaza, som forfatteren anser for umulige at fjerne. Derfor er en to-stats-løsning i praksis uholdbar, mener hun og præsenterer en binational stat, hvor israelere og palæstinensere sammen lever side om side med hver deres nationale rettigheder, som eneste alternativ.
At hverken israelere eller palæstinensere ønsker en sådan fælles stat er unægtelig en svaghed – der desværre også er bogens. ’En stat for enhver pris’ repeterer for hovedpartens vedkommende kendt stof og er ikke i stand til at anvise nye veje – måske bortset fra den sydafrikansk-inspirerede idé om en Sandheds- og Forsoningskommission.
’En stat for enhver pris’ er tænkt som undervisningsbog for gymnasiet og på videregående uddannelser, og som sådan må den siges at være velegnet. Den giver et godt overblik, men vil med fordel kunne suppleres med mere officielle israelske kilder.

*Birgitte Rahbek: En stat for enhver pris, Konflikten i Mellemøsten, 480 s. 298 kr. Forlaget Fremad. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu