Læsetid: 3 min.

Farvel til bydelsforsøg

30. september 2000

Kramer glæder sig over bydelsvalget i København – nu kan han afslutte bydelsforsøgene

Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen sparede ikke på begejstringen, da det sent torsdag nat stod klart, at to tredjedele af de københavnske vælgere har stemt nej til 15 bydelsråd.
Overborgmesteren, der under valgkampen har opretholdt en sfinx-lignende tavshed om sin egen holdning, modtog således ifølge Ritzau valgresultatet »med stor tilfredshed«.
»Jeg ser resultatet som et håndslag til København. Det er et signal om, at københavnerne ønsker en hel og udelt by,« lød det fra Jens Kramer Mikkelsen. Samtidig meddelte han, at han fredag ville foreslå den socialdemokratiske gruppe på rådhuset samt Socialdemokratiet i Hovedstaden, at de fire igangværende bydelsforsøg ophører med udgangen af år 2001.
Overborgmesteren står ikke alene. Formændene for tre ud af de fire igangværende bydelsforsøg drager akkurat samme konsekvens af den massive vælger-lussing:
»Det eneste rigtige vil være at følge det markante afstemningsresultat,« siger Jesper Langebæk fra Indre Nørrebro bydelsråd. Han lægger ikke skjul på, at han er negativt overrasket over, at der var næsten halvanden gang så mange nej-sigere som ja-sigere i bydelen.
»I forvejen har vi haft rigeligt svært ved at få en fornuftig samarbejdslinje med Borgerrepræsentationen, så hvis vi skulle fortsætte nu, endda uden opbakning fra vælgerne, nej, det tror jeg slet ikke på,« konkluderer Jesper Langebæk.

Lyder som Nyrup
Susan Hedelund, forkvinde for bydelsrådet i Kgs. Enghave, siger til Information, at man der har besluttet at gå i gang med at afvikle bydelsforsøget.
»Jeg ved godt, at jeg nu lyder som Poul Nyrup, men vælgernes dom er klar, og den vil vi rette os efter,« som forkvinden formulerer det.
Allerede fra den første januar næste år skal bydelens pensionister derfor »tilbageføres« til rådhusets administration, og resten af aktiviteterne afvikles i løbet af 2001.
Netop pensionisternes vilkår har været i fokus i Kgs. Enghave, hvor bydelsrådet ikke har haft økonomisk mulighed for at tilbyde ydelser i samme størrelsesorden som i resten af hovedstaden.
»En tredjedel af bydelens beboere er over 60 år, og vi er en af de fattigste områder i København. Så man kan sige, at det var ikke ideen om nærdemokratiet, der sejrede – det var bogholder-synspunktet.«
Kjeld Løkke fra Indre Østerbro bydelsråd er heller ikke i tvivl om, at vælgernes dom må betyde et farvel til bydelsforsøgene.
Han håber til gengæld, at mange af de lokale kræfter, der er blevet aktive i løbet af de snart fire år, bydelsforsøgene har varet, vil kunne mobiliseres frem til kommunevalget i november 2001.
»Principielt mener jeg, at demokratiet skal udbredes i det store og i det små, og i den kamp taber man af og til terræn,« siger han.
Kjeld Løkke efterlyser en nærmere analyse af vælgernes motiver til at stemme nej. Men han tvivler på, at overborgmesteren tager iniativ til en sådan analyse.

Valby overgiver sig aldrig
Det eneste sted, hvor et flertal af vælgerne sagde ja til bydelsforsøget, er i Valby. Formanden for bydelsrådet, Ejner Jensen, har således 52 procent af vælgerne bag sig.
Ejner Jensen synes, at overborgmesterens udmelding »lyder dumt«:
»Han kunne godt have drøftet det med os, inden han afliver os for åben mikrofon.«
Ejner Jensen tolker vælgernes dom først og fremmest som et protestvalg, der drejer sig om mange andre ting end bydelsforsøgene.
»Og så blev vi taget i røven med den kampagne med 300 flere politikere. Den gik rent ind hos folk. Det kunne vi høre, da vi var på gaden op til afstemningen,« siger Ejner Jensen, der i dag mødes med resten af bydelsrådet i Valby for at drøfte sitiationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her