Læsetid: 2 min.

Fra Fellini til Hun-ulven Ilse

1. september 2000

Cinemateket er filmelskernes Mekka

STUDIESTART

Film
I hvilken biograf kan man se alt fra den mest sublime filmkunst af Fellini og Buñuel til den groft sadistiske spekulationsfilm Ilse, hunulven fra SS ?
Hvor passerer hele filmhistorien – fra stumfilmens mesterværker til det nyeste nye indenfor digital international undergrund – revy for det publikum, hvis filminteresse rækker længere end til biografernes og tv-stationernes amerikansk fokuserede repertoire?
Stedet er Filmhusets Cinematek, Gothersgade 55 i København – hvor tre biografsale måned for måned, år for år, udgør filmkunstens vigtigste bastion i København.
I dette mekka for filmelskere ser man stadig ældre film i den biografudgave, der er den ægte vare og ikke som videoer med den billedforringelse, som er uundgåelig, når film skabt til et lærred reduceres til skærmdimensioner.

Refns favoritter
I Cinematekets moderne indrettede biografer (to store og en mindre) kører i september et righoldigt repertoire af gammelt og nyt, populært og smalt, sært og sjovt.
Den danske filminstruktør Nicolas Winding Refn markerede sig i Bleeder tydeligt som filmoman i mere end middelsvær grad, og han har valgt 21 af sine yndlingsfilm.
De spænder vidt både genre- og kvalitetsmæssigt – fra gedigne klassikere som Federico Fellinis 8 1/2 og Fritz Langs Metropolis til mere kultprægede sager som Wes Cravens skrækfilm The Hills Have Eyes og ovennævnte Ilse-film. Her er altså noget for enhver smag, også den dårlige.
Buñuel og Rocha
Cinemateket fortsætter sin præsentation af den store spanske instruktør Luis Buñuels film. Fra perioden 1952-60 kan man bl. a. se meksikansk producerede Buñuel-klassikere som El - et handyr og Nazarin – den sidste en meget anderledes skildring af fromhedens væsen og konsekvenser end den Lars von Trier leverede i Breaking the Waves.
Og fra endnu sydligere himmelstrøg kommer en fyldig serie med brasilianske værker fra landets filmiske storhedstid i 1950’erne og især 1960’erne.
Cinema Novo hed denne berømte brasilianske filmbølge, der ofte var vendt mod det daværende militærregime og har et stilistisk originalt værk som Glauber Rochas Antonio dræberen som et af sine højdepunkter.
I serien vises også en række film af Walter Salles, deriblandt hans seneste stærkt roste Central Station.
Det er blot nogle af septemberprogrammets største serier. Der bydes på meget andet:
Der er splinternye digitalt optagne undergrundsfilm fra New York. Man får også et historisk vue over hovedværker i den meget betydningsfulde dokumentariske filmretning cinéma verité, der dyrker spontaneiteten lidt på samme måde som Dogmefilmene.
Og man kan se vinderfilmene fra Odense Filmfestival, afgangsfilm fra Filmskolens animationslinie og meget andet godt.

Filmhuset, Gothersgade 55,
33 74 34 00 eller
www.cinemateket.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her