Læsetid: 4 min.

FILM

14. september 2000

*Gérard Depardieu ses sjældent i thrillere, men her har han hovedrollen i en vaskeægte af slagsen. Han er en psykiater, der har konstrueret en maskine, der skal sætte ham i stand til at gå ind i et andet menneskes psyke og bemægtige sig den. Som en anden Dr. Frankenstein vil han gribe ind i fundamentale livsprocesser, og det går selvfølgelig galt. Da han bruger en kvindemorder som forsøgskanin, ender det med, at de bytter personlighed, og så er det om at advare konen, der spilles af Nathalie Baye. Plottet har ikke kun lighedspunkter med den danske Farligt venskab, men også med John Woos John Travolta-film Face Off, der kom i 1997, tre år senere end Francois Dupeyrons gyser-skrøne, som selvfølgelig rummer mere fransk snak end action a la Woo. Men film med Gérard Depardieu og Nathalie Baye er sjældent helt ligegyldige, og DR 1 bør roses, fordi man for en gangs skyld satser fransk.
La machine/Psyko-computeren. DR 1, torsdag kl. 00.10-01.45

*Burt Lancaster som apache-indianer – ja, lad venligst være med at grine, for vi er i 1950’erne, hvor det var utænkeligt, at indianere blev spillet af indianere i en Hollywoodfilm, i hvert fald når det gjaldt større roller. Men Lancaster er med sin animalske udstråling slet ikke ringe som apachen Massai, der nægter at overgive sig efter Geronimos nederlag og tvinges ud i en en-mands-krig mod de forræderiske hvide. Hollywood begyndte i 1950’erne at skildre indianere med forsøg på indsigt, og denne film er blandt de bedre af slagsen og har især godt fat i hovedpersonens fremmedgørelse mellem to kulturer. Nogle scener, hvor han for første gang oplever civilisationen, har helt poetiske undertoner. Robert Aldrich har instrueret, og blandt de øvrige medvirkende er John McIntire, Jean Peters og Charles Bronson, der dengang hed Charles Buchinski.
Apache. TvDanmark 1, fredag kl. 21.00-22.40

*Peter Bay er en alsidig filmmand, der efter medlemskab af den komisk-satiriske mandegruppe 5 x Kaj, skrev filmen Kajs fødselsdag og derefter Det forsømte forår og Kun en pige. Efter sit instruktørgennembrud med den underdrejede hippiesatire Fede tider har Bay flere gange lagt an til en spillefilmsdebut, men foreløbig er det kun blevet til endnu en novellefilm, Surferne kommer fra 1998. Det er en socialrealistisk historie om en moderne vestjysk ’tyskertøs’ – det vil sige en ganske ung pige, der får sig en tysk kæreste og derfor falder i unåde blandt kammeraterne. Der er både gode anslag og dramatiske muligheder i historien, men Bay kan ikke nå at uddybe dem på den relativt korte spilletid – 55 minutter. Mira Wanting er træfsikker og usentimental som pigen, der trodser gruppepresset og bliver straffet for det, og miljøet virker velramt, men filmen når aldrig rigtig tilbunds med sine temaer.
Surferne kommer. TV2, fredag kl. 23.00-00.00

*Nicolas Roeg er en af de instruktører, der kan gøre selv en banal historie magisk. Han gør det først og fremmest med sin suggestive klippestil, der i en gyser som Rødt chok skaber sære associationer og dunkle anelser i tilskuerens hovede. Roeg laver Film med stort F, bruger hele det visuelle register og er desuden en kolossalt dygtig personinstruktør. I Walkabout fra 1970 får Roeg lagt et kildrende skær af mystik og poesi over en historie, der er lidt ungdomsfilm-agtig: To søskende, en pige og en dreng, overlades til sig selv i den australske ødemark, efter at deres far har begået selvmord. Med en transistorradio som eneste bagage synes deres chancer for at overleve små, men de møder en ung indfødt australier, der viser dem hvordan man begår sig ude i intetheden. Pigen, der spilles af den 17-årige Jenny Agutter, føler sig tiltrukket af ham, men hæmmes samtidig af civilisationens konventioner. To kulturer mødes, og sammenstødet bliver tragisk. David Gulpilil spiller den indfødte, og dramatikeren Edward Bond har skrevet manuskriptet. Ledsagemusikken spænder fra Rod Stewarts ’Gasoline Alley’ til Karl Heinz’ ’Stockhausens Hymen’.
Walkabout – forsvundet i ødemarken. DR 2, lørdag kl. 19.35-21.10

*Antonio Banderas’ fans må se denne komedie for egen regning og risiko, for den har ikke et godt ry. Men hvis man vil opleve den spanske hjerteknuser i samspil med sin
real life-udkårne, Melanie Griffith, er chancen her. Filmen er en screw ball-komedie, hvor Banderas spiller en fup-kunstner, der også fupper sin forlovede (Griffith), da han forelsker sig i hendes lillesøster (Daryl Hannah). Hans store fidus er at udgive sig for sin egen tvillingebror. Det er en amerikansk-spansk coproduktion instrueret af spanieren Ferdinand Trueba, der vandt Oscar med Belle Époque, men selv navne som Joan Cusack og Eli Wallach synes ikke at have kunnet få spøgen til at hæve sig.
Two Much. TV2, søndag kl. 20.40-22.40

*Jannik Johansen har lavet to novellefilm, En stille død og Afsporet, der afslører et oplagt filmtalent og et særligt blik for Københavns ensomme, stille eksistenser. Stille er måske ikke det rette ord, for det lykkes hans eneboer-hovedpersoner, lejlighedsregistratoren i En stille død og postkontorpigen i Afmagt, at rode sig ind i i højst dramatiske affærer. Anne Louise Hassing forelsker sig i Afsporet på afstand i en politimand, der som hun selv arbejder på Hovedbanegården. Men hvordan kontakte ham? Jo, man kunne jo anmelde en opdigtet voldtægt, når der nu færdes en voldtægtsmand på stationsområdet. Atmosfæren på Hovedbanegården er glimrende ramt, og Jannik Johansen er en af de ikke alt for mange danske instruktører, der virkelig kan fortælle i billeder og klip, så der skabes en tæt og intens psykisk atmosfære omkring personerne. At novellefilmformatet så i Afsporet tvinger ham ud i det lidt for konstruerede mod slutningen, er en anden sag. Man ser frem til en spillefilmsdebut fra den kant.
Afsporet. TV2, søndag kl. 23.15-00.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her