Læsetid: 1 min.

Forberedt på miljøfarer

8. september 2000

Grundig information har fjernet frygt for forurening

Beredskab
Efterforskning efter olie og gas vil altid medføre en potentiel risiko for mennesker og miljø. Statoil har derfor udarbejdet en beredskabsplan, der blev godkendt af de grønlandske myndigheder i foråret, længe før boringen begyndte.
Statoil har en fin statistik for uheld i forbindelse med prøveboringer, kun 32 ud-blæsninger på 4.000 prøveboringer. Men de ukontrollable olieudblæsninger kan skabe alvorlige problemer. Olie er giftig for både fisk og rejer. Voksne fisk er dog ti gange så resistente som unge fisk og larver. De voksne fisk kan lugte olien og nå at flytte sig. Det kan æg og larver ikke. Men fortyndingseffekten er stor på det åbne hav ved Fyllas Banke.
Skulle olie nå kysten eller en iskant, vil der blive opbygget store koncentrationer i vandet – med risiko for afsmag i fisk. Derfor kan der i tilfælde af uheld blive tale om at forbyde fiskeri i en periode.

Intensiv oplysning
Et informationsprogram er gennemført i fællesskab af Råstofdirektoratet, Nunaoil, Statoil og Danmarks Miljøundersøgelser. Der er lokalt i Aasiaat, Sisimiut, Maniitsoq, Paamiut og Nuuk blevet taget godt imod programmet.
Interessen har dog været rigeligt fremtidsrettet i den forstand, at mange, hellere end at høre om miljøproblemer, har villet høre om antallet og arten af nye arbejdspladser.
Nogen frygt i forbindelse med boringen er ikke kommet til udtryk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her