Læsetid: 3 min.

Fremtidens biblioteker skal være e-forlag

29. september 2000


Biblioteker vil konkurrere med forlagene om blåstemplingen af kvaliteten, når bøgerne for alvor går på Internettet

e-bøger
»Det var ligesom Tintin i den historie, hvor små paddehatte vokser sig kæmpestore og eksploderer rundt omkring ham på en øde ø,« sagde Gyldendals direktør Stig Andersen, da han i onsdags beskrev, hvordan danske forlag meget pludseligt inden for det sidste år blev opmærksomme på e-bøgernes komme.
»For bare 12-14 måneder siden var det her område slet ikke noget, vi regnede. Men så kom Tintin-oplevelsen,« sagde Andersen, der sad i panel med direktør for Microsoft Danmark Jens Moberg og Biblioteksstyrelsens direktør Jens Thorhauge under Hovedbiblioteket i Københavns debataften ’E-bøger – evolution eller revolution?’
Paneldiskussionen kastede lys over usikkerheden om e-fremtiden i forlagsbranchen og biblioteksvæsnet. At den fysiske bog overlever var hverken Moberg, Thorhauge eller Andersen i tvivl om. Spørgsmålet er, hvordan biblioteker, forlag, boghandlere og forfattere skal fordele rollerne imellem sig, når og hvis e-bøger slår an som digitale og dermed ikke-fysiske varer, der distribueres via Internettet.
Stig Andersen sagde i sit indlæg, at customer is king:
»Det er under alle omstændigheder brugerne, der får gavn af den mulighed, e-bogen er,« sagde han, »vores problem som næringsdrivende er, hvordan vi får kruet en forretningsmodel sammen, så vi også i fremtiden kan tjene penge på den service, vi yder, når vi som forlag tilfører forfatternes produkter værdi, ved at blåstemple og forbedre kvaliteten.«
Knud Petersen, der som stifter af online-forlaget Netbogklubben var en af de første herhjemme, der tilbød e-bøger via Internettet, sagde fra publikumsrækkerne, at man må forvente, at forfattere vil gå sammen i grupper, der i kraft af solide navne eller kvalitet vil kunne yde den samme blåstempling, som forlagene borger for i dag.
Det ville i så fald være godt for kulturen, mente Stig Andersen, der dog så det som »sorte skyer« for det næringsdrivende forlag.
»Bibliotekernes rolle i fremtiden bliver at levere indhold til e-bøger (hardwaren, red.), samt at præsentere ny teknologi, der er interessant,« sagde Biblioteksstyrelsens direktør Jens Thorhauge, der slog til lyd for, at bibliotekerne indleder et »konkurrerende samarbejde« med forlag og boghandlere.
Efter debatten bad Information Thorhauge uddybe, hvad der lå i begrebet »konkurrerende samarbejde.«
»Rollerne mellem bogsalg, udgivelse og lån og andre medier er i opløsning,« svarede Thorhauge, »det er lige så enkelt for et bibliotek at udgive teksterne, som det er for alle andre. Man kan forestille sig, at biblioteker, der står som udgiver af lokale tekster, kan være en slags blåstempling.«
– Hvad skal borgerne med biblioteker, den dag alle tekster kan downloades via Internettet?

Bibliotekernes rolle
»Hvis man tænker det fremtidsscenarie, så bliver biblioteket noget andet, et mødested af en art. Men bibliotekarens rolle bliver den samme, som den, der servicerer og vælger ud for bestemte segmenter.«
»Bibliotekerne er allerede heftigt engagerede i at lave nettjenester og stifinder-opgaver, som man ser på det trykte område. Vi laver f. eks. webguide inden for alle emner, så man sparer brugerne for at løbe sur i enorme mængder af websteder.«
»Det er bibliotekernes klare rolle at købe digitale tekster og stille dem til rådighed for deres brugere, måske også for gebyr, men imod at det er registreret, hvor teksterne går hen. Det er også oplagt at bibliotekerne finder modeller, der sikrer producenterne en rimelig betaling. Det er og har altid været i bibliotekernes interesse at sikre gode producenter, som får betaling for deres arbejde,« sagde Thorhauge.
Af uransagelige grunde var indholdsproducenterne, forfatterne, ikke repræsenteret i panelet, men også Jens Moberg talte varmt for, at forfatterne sikres en rimelig betaling for deres arbejde. Microsoft har til den ende investeret enorme beløb i udvikling af et sikkert system til Digital Rights Management (DRM), som er den teknologi, der skal sikre, at der ikke kan laves piratversioner af e-bøger, og som kan blive en givtig indtægtskilde for Microsoft, ved salg af licenser.
Det ultimative skrækscenarie i alle ledder af bogbranchen er, at det skal gå med bøgerne, som det gik den ophavsretsbeskyttede musik, der går som varmt brød i form af mp3-filer, der distribueres ulovligt på Internettet.
I november vil Københavns Hovedbibibliotek tage forskud på e-udviklingen ved at stille et lille antal apparater til læsning af e-bøger til rådighed for bibliotekets besøgende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her