Læsetid: 4 min.

Galskabens frigørende kraft

19. september 2000

Den geniale og fabulerende svenske kunstner Carl Fredrik Hills tegninger og malerier kan for tiden ses på Malmö Konstmuseum

Udstilling
Elementerne i den skånske del af kulturbro-overbuddet forholder sig mere fortolkende til brobygningen eller belyser regionens kunstneriske fortid. Såfremt den leddeløse festival skal fortsætte, med sit giganttilskud, må man håbe der bliver sat større fokus på den lokale kraftreserve, både i fortiden hvor Christian IV byggede sin formidable Trefoldighedskirke i Kristianstad, og i dag hvor kunstnere som maleren Ola Billgren forlængst har bygget den mentale bro over Sundet.
Malmö Konstmuseum viser en vidunderlig udstilling af den geniale galning Carl Fredrik Hill, der blev født i Lund så tidligt som 1849, men hvis tegninger er så samtidige som noget. Rejsen i Skåne kan glimrende begynde på Malmøhus, hvor man stiger op af en pompøs trappe ( dem river svenskerne nemlig ikke ned, de holder af at skride tilvejrs i deres museer med solkonge-manerer). I Danmark hev man dem ud af såvel Charlottenborg som Statens Museum, og det skulle vise sig, at man derved trak sjælen ud af husene ved samme lejlighed.
I den skånske borg skal man passere giraffen og til vejrs, så langt man kan komme, og der venter en prægtig installation. Det smågeniale greb er såmænd blot at friholde Hills tegninger for kunsthistoriske, psykologiske og pædagogiske forklaringer. Trapperummet giver en ganske kort oversigt over hans data, og så er det ellers op til den enkelte at tage stregtegninger og oliekridtskitser til sig i deres vrimlende fylde og groteske løssluppenhed.
I museets malerisamling, der indeholder små perler af Roslin, C.A. Jensen og Karl Isakson, findes også en række af Hills malerier, særligt landskaber fra den tid, hvor ham malede i Barbizon og Fontainebleau, kernestederne for den da moderne landskabskunst.
En vis officiel anerkendelse fik han, da han i 1875 opnåede, at hans nu forsvundne maleri Apremontpasset i Fontainebleauskoven blev antaget på Salonen. Camille Corot var hans store forbillede, og da han døde samme år skrev Hill: »Corot har opdaget en ny verden, for han har opdaget en ny måde at se den gamle på.«

Sammenbruddet
Men hans sind var ved at gå i stykker, han digter om en rigt befolket ørken af had og mistro, kval og brist, mens han i de næste år maler videre i Champagne, i nærmest impressionistisk stil. Nu bliver han refuseret på den toneangivende parisiske Salon, og han er på vej mod sammenbruddet i det man har diagnosticeret som en alvorlig skizofreni. Nogle venner får ham anbragt på en privatklinik i Passy i 1878, og sørger for, at de malerier han har udført under sygdomsperioden i en eksplosion af skabervilje blev destrueret.
I 1880-82 var Hill indlagt på Skt. Hans ved Roskilde (– også en mental brobygning mellem Danmark og Sverige), indtil han i 1882-83 kom til Lunds Hospital. Siden plejede man ham i hjemmet, hvor det særligt var søsteren Hedda, der ofrede sig for ham. Med mellemrum var han så rask, at han kunne tage til København og se kunstudstillinger, og man ødelagde lykkeligvis ikke hans billeder, da han var kommet tilbage til familien.
Installationen i Malmö Konstmuseum er skabt af Poul Ingemann, der med let hånd har placeret en række lyse montrer i de hvide rum øverst oppe under taget. Her ligger de så, billederne af vulkanske udbrud, bondehuse med vajende Hawaii-palmer, der hvor vejen slår en bugt, søelefanten, der betragter kvinden på isflagen med de store bryster og knapstøvlerne og de veloplagte danserinder med snabelskoene. Der er uhyrer, der er hoppet op på kvinder, der tilsyneladende fornøjede modtager tungekys og en lystig eruption fra tre pikke, søsat i havet – med påskriften ’gloria dei’.

Privat mytologi
Det forekommer som om Hills sygdom har frigjort hans kunst, måske i endnu højere grad end hans skæbnefælle Ernst Josephson, der var en større maler før sindssygen. Det univers, der ligger foran os i Hills tegninger er så muntert i sin private mytologi, fuld af skønne mænd og kvinder, storøjede gudinder og de livligste tigerdyr. Den fortættede kraft, der findes i Hills værk efter opholdet på Skt. Hans, har da også været til stor inspiration for mange kunstnere, der som den italienske maler Gastone Novelli fandt en ligesindet i den geniale svensker.
Malmö Konsthall har derfor ladet en mængde kunstnere kommentere Hill i kataloget, ligefra Georg Baselitz og Ola Billgren til Lena Cronquist og Olav Christopher Jenssen. Per Kirkeby skriver selvfølgelig også, og man kan derfor indtage alle ordene efter udstillingen. Mange udstillinger ville vinde ved at følge dette svenske eksempel og lade være med at kvæle os med kommentarerne, når vi skulle se på billeder.

*Carl Fredrik Hill. 1849-1911. Udstilling Malmö Konstmuseum, Malmöhusvägen, SE-201 24 Malmö. Tlf. + 46- (0) - 40-34 10 00. Katalog med samme titel, tekst af Friedrich Meschede, leder af DAAD i Berlin, 500 s. og 160 ill. 270 sv. kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her