Læsetid: 1 min.

Godt begyndt

15. september 2000

– er kun kvart fuldendt i den ujævne ’Hvor hjertet er’

Ny film
Starten er ikke langt fra at være en lille perle. Den 17-årige Novalee fra Tennessee står alene i verden, da hun forlades af sin kæreste midt under deres biltur til Californien. Og da hun er højgravid, er det lidt af en katastrofe – som hun afværger ved at slå sig permanent ned i supermarkedet Wal-Mart med dets overflod af faciliteter.
Det er skægt og rørende turneret og spillet til perfektion af Natalie Portman, der rammer den vordende mors blanding af naivt fremtidshåb og desperat handlekraft, da hun skuffes. Men da hendes hemmelige beundrer, en genert lokal bibliotekar, springer gennem butiksruden som en anden Bruce Willis for at agere jordemor, må man sluge den første store kamel. Og ens mave svulmer helt op med de dyr, mens filmen fører sin heltinde gennem skypumpe-angreb, pludselig arvet rigdom og en romance med ovennævnte bibliotekar, som hun er mange år om at forelske sig i.
Hvad der startede som en velskabt skæv komedie med mindelser om David Lynch’ The Straight Story, udvikler sig til et rodet fortalt, halvhjertet melodrama om Novalees vej til lykke i et provinsielt Oklahoma, hvor Bibelbæltet ikke strammer mere, end at børn uden for ægteskab accepteres og synder kan udslettes med en rask bordbøn.
Natalie Portman og hendes kække veninde med de mange børn, Ashley Judd, er i længden for Hollywood-glamourøse til de beskedne omgivelser, så i stedet må man nyde gode birollepræstationer af stærke kvinder som Sally Field, Joan Cusack og Stockard Channing. Og undre sig over, at det er muligt – selv for en debutantinstruktør som Matt Williams – at styre en film så godt og grundigt af sporet som her.

*Hvor hjertet er. Instruktion: Matt Williams. Manuskript: Lowell Ganz og Babaloo Mandel efter roman af Billie Letts. Anmerikansk (Palads, Palladium, Gladsaxe Bio)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her