Læsetid: 2 min.

Grib debatten – kør med klatten

26. september 2000

På falderebet
DEN, DER griber debatten, kører med klatten. Sagt på nudansk. Og sandt i en kampagne, hvor det meste af debatten handler om – debatten.
Ugebrevet Mandag Morgen offentliggjorde i går en kortlægning af 2.695 avisartikler og 1.511 debatindlæg trykt i syv landsdækkende aviser fra 10. marts til 20. september.
Af hele euro-baduljen har lammende 46 procent handlet om debatten selv. Denne ’debatten om debatten’ har – mener Ugebrevet – »primært sat ja-kampagnen i et dårligt lys, mens nej-kampagnens svagheder er blevet udstillet i langt mindre grad«
Dét, vi egentlig skal tage stilling til – de økonomiske og politiske konsekvenser – hvad med det? Fortvivl ikke, kære læser af dette blad. Netop Information er ifølge optællingen den avis, der har viet mest opmærksomhed til disse kedsommelige emner: Hele 38 procent af dækningen.
På avisernes debatsider har der stort set været to nej-indlæg for hver gang, en ja-siger er kommet til orde, viser undersøgelsen. I Ekstra Bladet har færrest ja-sigere ytret sig, i Information næstfærrest: en fjerdedel af de trykte indlæg.
Det mediebeherskende ’Overdanmark’ har altså ikke brugt aviserne til at kue nej-røsten. Tværtimod. Men når det i slutspurten kan se ud til, at ja-siden dominerer, skyldes det annoncerne. I går bragte dette blad fire, hvoraf kun én var rykket ind af modstandere. Mammon hersker.

HELDIGVIS er der stadig læserbreve, som er fuldt så opsigtsvækkende som nogen annonce.
Sådan et bringer Jyllands-Posten i går. Det er fra den danskeste af alle danske danskere: formanden for Den Danske Forening, professor, dr. jur. Ole Hasselbalch.
Når alle titlerne er taget med her, er det for at understrege, at akademisk pryd ikke nødvendigvis viser sig som akademisk dyd.
Hasselbalch revser Nyrup for ’folkepensionsgarantien’. Den er »retligt ugyldig«, tordner professoren, hvorpå han dumper statsministeren med ordene:
»Det begynder at blive forståeligt, hvorfor Nyrup Rasmussen ikke kan fremvise normalt eksamensbevis for den grad som cand. polit., hvormed han smykker sin biografi i Den Blå Bog.«
Det er en insinuation, der vil noget: Statsministeren har slet ikke den kandidateksamen, han påberåber sig. Har professoren mon været inde i universitetets arkiver og se efter? Hvis han har, er det underligt, at han behøver at bruge antydningens form.
I det klassiske Roms retorik var der en type argumenter, der blev misbilliget som »ad hominem« – ’rettet mod manden’ og altså ikke mod bolden. Den Danske Forening viser med fynd danskeres modstandskraft mod romersk påvirkning.

ET INDLÆG, der ville vinde Ole Hasselbalchs behag, er at finde i Jydske Vestkysten søndag. Her skriver Frits Erik Bengtsen fra Nordborg:
»Vi danskere er danske og vil vedblive at være danske, og kun det. Derfor stem nej til euroen, fordi den er smørelse på en glidebane, der gør Danmark til en multikulturel losseplads.«
Også politikere optrådte på glidebanen i går. »Euroen er en glidebane hen imod en politisk union,« advarede Pia K. på sit pressemøde.
Holger K. er på samme gled i et brev til statsministeren, hvor han forlanger:
»Befolkningen må nu have klar besked om, hvorvidt vi er ved at ryge ud på en glidebane mod Europas Forenede Stater. Og hvad statsministeren har tænkt sig for at undgå den glidebane.«
Du almægtige! Holger K. forlanger en ’anti-glidebanegaranti’. Vil han selv skrive under på den, hvis Nyrup kommer med den?

*I denne spalte perspektiverer Information frem til afstemningsdatoen debattens mangfoldige ytringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her