Læsetid: 2 min.

Grundløs kronefrygt

22. september 2000

Danmarks store banker betegner regeringens regnestykker som usandsynlige. Køberne strømmer til danske obligationer

Regeringens forsøg på at skræmme vælgerne med økonomiske argumenter kommer dårligt fra start.
Ikke alene betegner en række af landets førende bankøkonomer regeringens seneste regneeksempler som usandsynlige, de danske renter er samtidig begyndt at falde, selv om nej-siden fører stort i meningsmålingerne. I går var således tredje dag i træk, hvor investorerne foretrak danske obligationer frem for tyske.
Det er især regeringens beregninger af, hvad der vil ske, hvis kursen på kronen falder med 10 procent, der kritiseres. Ifølge regeringen vil en sådan devaluering koste en LO-familie med to børn helt op til 23.100 kr. om året efter skat.
Men situationen er ifølge økonomerne i landets største banker nærmest usandsynlig.
»Sandsynligheden for en devaluering på 10 procent er nærmest lig nul. Det er et hypotetisk billede, fordi vi har fået cementeret vores fastkurspolitik gennem så mange år. Der er jo stor opbakning til fastkurspolitikken hele vejen rundt,« siger økonom Klaus Kaiser fra Jyske Bank.
Han støttes af senioranalytiker Anne Buchardt fra Unibank.
»Der vil maksimalt være fem procents sandsynlighed for, at det sker. Den politiske vilje til at videreføre fastkurspolitikken betyder, at Nationalbanken vil gå langt i sit forsvar af kronen. Og der er ingen grund til, at Den Europæiske Centralbank ikke skulle støtte kronen, hvis det bliver nødvendigt,« siger Buchardt.

Ingen hedge-fonde
Hun påpeger samtidig, at situationen efter et nej ikke kan sammenlignes med 1992, hvor kronen blev presset i kølvandet på det danske nej til Maastricht-traktaten.
»For det første er de store hedge-fonde, som spekulerede for store beløb, forsvundet siden 1992. Og for det andet, vil markederne ikke blive skuffet denne gang,« siger Buchardt.
Også BG Banks cheføkonom, Keld Holm, vurderer, at sandsynligheden for en devaluering på 10 procent efter et nej er minimal, og de seneste bankanalyser peger i samme retning. I går vurderede amerikanske Chase Manhattan således, at den danske rente vil nærme sig renten i eurolandene efter et nej. Det var med til at mindske rentespændet mellem Danmark og Tyskland til 0,42 procentpoint.
Den Danske Banks cheføkonom Jørgen Birger Christensen advarer dog mod at tro, at kronen for altid kan klare sig.
»Problemet er, at den kanonstærke danske økonomi lige nu maskerer de reelle risici. Der er mange ting, der pludselig kunne gå anderledes. Eksempelvis kan et aktiekrak i USA ændre meget.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu