Læsetid: 3 min.

Grundtvig globaliseret

1. september 2000

Fin essaysamling på engelsk viser, at Grundtvig ikke kun er for de danske

Ny bog
Det er engang blevet sagt, at når Grundtvig ikke er blevet lige så kendt ude i den vide verden, som hans næsten-samtidige Søren Kierkegaard er blevet det, skyldes det ikke mindst, at Grundtvig er så hundesvær at oversætte.
Noget er der om snakken; det kan man forsikre sig om, blot ved at læse et par sider i et af hans skrifter. Sætningskonstruktionerne kan gøre selv garvede oversættere fortvivlede.
Men meget mere end en iagttagelse med et vist præg af sandhed over sig, bliver det nu næppe. Kierkegaard er som bekendt heller ikke just for begyndere, så årsagen til den markante forskel i udbredelse hos de to skyldes sikkert mere, at Grundtvigs tanker på nogle områder er så knyttet til det danske, at man ikke rigtigt har ment, at der har været grundlag for større oversættelser.
Spørgsmålet er så, om denne antagelse af Grundtvigs eksklusivitet er holdbar. Ikke alle grundtvigske vil mene det. Adskillige idealistiske af slagsen har gennem tiderne medbragt den grundtvigske arv til andre lande, ligesom der er eksempler på, at udlændinge har importeret grundtvigske tanker (navnlig om højskolerne) til deres eget hjemland. Nogen større udbredelse har der dog aldrig været tale om.

Ud med Grundtvig
Men sådan er det ikke sikkert, det fortsætter med at være. Gennem de senere år er der nemlig sket en del tiltag, som meget vel kan ændre situationen. Ikke mindst er der sket meget inden for forskningens område.
I 1993 udsendtes således essaysamlingen Heritage and Prophecy (Arv og profeti), skrevet af en række engelske og danske forskere. Og den 1. september udkommer så en fortsættelse heraf med samlingen Grundtvig in International Perspective. Her er samlet en række bidrag fra ikke færre end seks nationers forskere, fint præsenteret lige op ad en netop afsluttet international konference om Grundtvig ved University of York i England.
Bogen rummer bidrag til belysning af flere sider af Grundtvigs arbejde, herunder hans indsats som præst og teolog. Det sidste er en af de mange gode ting ved den nye publikation, idet Grundtvigs indsats på netop dette område i mange år har været stillet i baggrunden til fordel for en beskrivelse af hans skoletanker og salmedigtning.
Bogen falder hovedsageligt i tre dele. Den første del beskæftiger sig med Grundtvig i forhold til forskellige internationale teologiske og kirkelige sammenhænge: To udenlandske bidrag beskriver Grundtvig i forhold til to af det tyvende århundredes teologer, og to andre bidrag forholder sig til Grundtvigs betydning for den anglikanske vækkelsesbevægelse og danske emigranter i USA.
Den anden del fokuserer navnlig på personen Grundtvig, ikke mindst i et essay, hvor nu afgåede kirkehistorieprofessor Jakob Balling beskriver forholdet mellem poeten og dogmatikeren Grundtvig, set i lyset af overgangen mellem det gamle og det nye Europa.

Tagore og Grundtvig
Endelig behandles den grundtvigske arv i forskellige dele af verden. Ganske spændende er inderen Asoke Bhattacharyas essay om voksenundervisning i Indien. Bhattacharya er til daglig leder af et Grundtvig-inspireret center i Calcutta, og på centeret forsøger man med baggrund i Grundtvigs tanker om folkeoplysning blandt danske bønder i forrige århundrede at oplyse landbefolkningen i det sydøstlige Indien, blandt andet ved folkelige foredrag i landsbyerne.
I sit essay inddrager Bhattacharya ikke mindst den indiske tænker Rabindranath Tagore (1861 – 1941), hvis tanker om uddannelse har en lang række paralleller til Grundtvigs skoletanker.

Ikke kun for specialister
Bogens essays stammer fra Grundtvig-konferencer afholdt over hele kloden i perioden 1995 til 1999.
Det er bestemt ikke en bog kun for specialister eller fagfolk, men for enhver, der har lyst til at vide noget om Grundtvigs internationale aktualitet på skoleområdet eller det teologiske felt. En aktualitet, der med årene er blevet mere og mere tydelig, hvilket bogen er et flot udtryk for. De enkelte essays er velskrevne og perspektiverende, og man kommer meget fint omkring i det grundtvigske univers.

*Grundtvig in International Perspective. Studies in the Creativity of Interaction. Redigeret af Allchin, Bradley, Hjelm og Schjørring. 209 s., 248 kr. Aarhus Universitetsforlag. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her