Læsetid: 3 min.

Høje oliepriser er værst for de fattige lande

16. september 2000

Filippinerne og Indien protesterer højlydt mod oliepriserne, som belaster u-landene mere end i-landene

De rekordhøje oliepriser gør økonomisk set mere ondt på de fattige lande end på de rige. Økonomien i de fleste u-lande er meget følsom over for svingningerne i råvarepriserne. De rammes derfor ekstra hårdt, når prisen på importeret olie stiger, og de samtidig oplever faldende priser på f.eks. kaffe og kakao, som det har været tilfældet for en række u-lande de senere år.
»For en række olieproducerende u-lande som Nigeria, Angola og Venezuela er de høje oliepriser selvfølgelig en stor fordel. Men generelt set er de fleste u-lande meget sårbare over for svingninger i råvarepriserne og rammes derfor relativt meget af de høje oliepriser,« siger økonom og formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Friis Bach.
Den samlede konsekvens af oliepriserne er for nogle u-lande, at de får større budgetunderskud og stigende inflation, hvilket vil bremse den økonomiske vækst, der ellers for en række fattige lande som f.eks. Indien og Kina er langt højere end i Europa.
Præsidenten for Verdensbanken, James Wolfensohn, siger til International Herald Tribune, at når prisen på en tønde råolie stiger med ti dollar, så medfører det ifølge bankens vurderinger, at den økonomiske vækst på verdensplan bremses med en halv procentpoint.
»For u-landene som gruppe bliver væksten sandsynligvis tre kvart procentpoint lavere,« siger Wolfensohn.

Asien råber op
Nogle eksperter mener, at oliepriserne for Asiens vedkommende (minus OPEC-medlemmet Indonesien) kan betyde, at den økonomiske genoplivning efter krisen i 1997-98 bliver sat i stå. Der har da også netop fra Asien været kraftige protester mod den rekordhøje verdensmarkedspris på i øjeblikket omkring 34 dollar pr. tønde. Tidligere på ugen sagde Indiens finansminister Yashwant Sinha til Star News Television:
»Hvad angår u-lande og specielt Indien, som i høj grad er afhængig af importeret olie, så lægger (de høje oliepriser, red.) en unødvendig og næsten ubærlig byrde på os.«
Filippinernes præsident, Joseph Estrada, var åbenbart så påvirket af de høje benzinpriser, at han brugte nogle af sine fem minutters taletid under FN’s Millennium topmøde i sidste uge til at bede de olieproducerende lande til at lave en ordning, så u-landene kan opnå specielt lave priser på råolie. En ordning der næppe bliver realiseret.

Op på cyklen i Afrika
I Afrika har det været så som så med protesterne. Men i Zimbabwe, som i forvejen er hårdt ramt af økonomisk krise, har de stigende oliepriser været medvirkende til, at priserne på transport er blevet fordoblet på bare fire måneder. Det har givet stor utilfredshed, men har dog også – ifølge Pan African Newsagency – haft den positive effekt , at antallet af cyklister er steget eksplosivt.
I en række u-lande har olieprisstigningerne ligesom i Europa ført til krav om afgiftsnedsættelser. Men for mange u-lande vil det betyde et meget stort tab af i forvejen små statsindtægter. Den kenyanske avis New Vision opfordrer også til afgiftsnedsættelse, men skriver dog samtidig, at »det er forståeligt, at regeringen er tilbageholdende med at reducere brændstofafgifterne, fordi de udgør 20 procent af de samlede skatteindtægter.«
I en række asiatiske u-lande har de stigende oliepriser ført til, at nogle regeringer har skrinlagt planer om højere olieafgifter.
Som et kuriosum, men næppe til stor trøst for u-landene, skal det nævnes, at de arabiske landes og herunder især Golfstaternes bistand til u-landene fra 1997 til 1999 er steget med 180 procent. Ifølge avisen Al-Hayat skyldes stigningen især stigende indtægter fra salg af olie.

FAKTA
Oliefeber
Jordkloden sveder. Nordpolen smelter. Lastbilchaufførerne laver blokader.
Stigende oliepriser kan være med til at dæmpe energiforbruget, fremme sol- og vindkraft og sænke udslippet af drivhusgasser.
Få baggrunden med på www.information.dk
(klik på Tema).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her