Læsetid: 3 min.

Jagt på de grå tvivlere

19. september 2000

Informations udsendte måtte helt ud i forhallen for at finde skeptiske folkepensionister, da der i går var euro-møde i Hvidovre

Euro-debat
»Det er da noget forfærdeligt sludder. Han svarer jo ikke på spørgsmålet,« hvisker en ældre dame med stort kruset gråt hår til sidemanden. Tilpas højt til at resten af bordet også kan fornemme hendes utilfredshed. Ordene er møntet på Per Kaalund, socialdemokratisk folketingsmedlem, der står på talerstolen og forklarer sine europæiske visioner for euro-samarbejdet.
Budskabet bliver ikke slugt ukritisk. Scenen er hovedbiblioteket i Hvidovre, 90 folkepensionister og to politikere.
»Et godt debatmøde som i gamle dage, hvor der var demokrati til,« som en deltager formulerer det. Hvis de to paneldeltagere, Per Kaalund, og den tidligere socialdemokratiske minister, Ivar Nørgaard, havde troet, de skulle få en stille og rolig eftermiddag med kaffedrikning og fællessang, så tog de fejl.
Fællessang var der godt nok. Men det blev efterfulgt af en hed og saglig debat, hvor de to politikere kom på arbejde. De måtte svare på spørgsmål om rentestigning, den konkrete omkostning ved indførelse af euro, Østeuropas økonomiske muligheder og meget andet.

Glubske fotografer
Til trods for at solen står lystigt ind af vinduet, og temperaturen når ulidelige højder i det tætfyldte lokale, sidder de mange pensionister dybt koncentreret rundt omkring de mange borde. Pressefotografer løber som gribbe ud og ind imellem bordene og får fra tid til anden en af de koncentrerede pensionister til at lette sig fra stolen, idet blitzen rammer. Som repræsentanter for det mangehovedede glubske mediemonster prøver de at indfange de mange utilfredse pensionister til udstillelse i næste dags avis. Information deltager i jagten. Men hvor er de? Altså de mange pensionister, der er skræmte over, hvad der sker med folkepensionen efter et ja, over at gamle Danmark ikke kommer til at bestå osv. Vi ved, de findes. Det siger de i tv, og det står at læse i aviserne. Nyrup ved det også, og han garanterer på livet løs.
Men måske er dagspressen gået forgæves. Ikke et eneste spørgsmål i debatten drejer som om folkepensionen. Ikke engang et lille et. De fleste af dem, der blander sig i debatten, agiterer klart for et ja.

Hvor er mændene?
I Informations jagt på de skeptiske pensionister skal vi helt ud i forhallen, hvor der pulses kraftigt på cigaretter under en rygepause. Men skepsisen drejer sig i første omgang om noget helt andet.
»Hvor er det typisk, at der er så få mænd,« siger en dame, der ikke vil have sit navn i avisen.
»Jeg går til mange aktiviteter i Hvidovre Kommune, og der er aldrig særlig mange mænd. Heller ikke i dag,« sukker hun og konstaterer i samme sætning at de ikke er særlig udadvendte, altså mændene.
– Men hvad med folkepensionen, er I ikke bange for at miste den, hvis det bliver et ja?, lyder det noget ledende spørgsmål fra Informations udsendte.
Og endelig er der bid.
»Jeg stoler ikke på Nyrup over en dørtærskel. Han lover og lover, men hans garantier er piv-falske. Alt kommer til at blive styret fra Bruxelles. Jeg stemmer nej, og det gør alle de pensionister, jeg kender også,« siger hun.
»Nu er jeg så gammel, at jeg nok ikke kommer til at opleve, at folkepensionen forsvinder, men hvad med vores børn,« fortsætter hun.

Det begejstrede ja
Inde i salen er mødet netop slut. Høje klapsalver overdøver den traditionelle takketale fra arrangøren AOF, og den lige så traditionelle uddeling af vin til paneldeltagerne.
Harriet Svenningsen sidder tilbage og glæder sig til at komme ud af det overophedede lokale for at få lidt frisk luft.
– Nå, blev du omvendt?
»Nej det gjorde jeg ikke,« siger hun og peger forklarende op på sit høreapparat.
»Lyden fra mikrofonen var ikke så god, så det var svært for mig at høre noget. Men jeg kan fortælle dig, at jeg stemmer ja. Et klart overbevisende ja. Jeg er ikke bange for, at jeg kommer til at miste min folkepension,« siger hun og undrer sig over, at der er så mange folkepensionister, der er så bange for et ja.
Hun bakkes op af en anden folkepensionist, Grethe Jørgensen, der engageret taler for europæisk samarbejde.
»Jeg synes debatten kører på et forkert plan og er fuldstændig forplumret. De sidste dages debat om folkepensionen er et godt eksempel. Jeg tror på nødvendigheden af et europæisk samarbejde, og jeg kan ikke forstå, at ja-sidens argumentation er blottet for begejstring. Der er masser at være begejstret for,« siger hun og tager sin stok og vandrer ud i den friske luft på Hvidovrevej.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu