Læsetid: 3 min.

Kærlighed ved første klik

1. september 2000

Internettet giver de optimale betingelser for at indlede et højmoderne parringsforhold

STUDIESTART

Netforelskelse
Stadig flere prøver at finde den eneste ene på Internettet. Mange er blevet skuffede, når de endelig har taget springet til at mødes off-line. Men en cyberforelskelse kan også føre til et livslangt kærlighedsforhold.
To psykologistuderende på Københavns Universitet satte sig sidste efterår for at undersøge, hvad der sker, når folk mødes og bliver forelskede på Nettet. Det er der kommet et speciale ud af.
Jimmi Andreasen er en af forfatterne til specialet. Han mener, at møder i cyberspace på mange måder er en ideel kontaktform.
»Den visuelle anonymitet, man har på Nettet, er en stor fordel for folk, som ikke klarer sig så godt i sociale sammenhænge. For dem betyder Nettet en udvidelse af deres muligheder for at møde andre, og ofte betyder anonymiteten, at de lettere slipper tøjlerne og opnår intimitet og fortrolighed med andre,« siger han.

Ærlige møder
På den måde kan møder mellem mennesker på Nettet være mere ærlige, end hvis folk møder hinanden i byen, mener Jimmi Andreasen.
Han nævner som eksempel en 20 årig kvinde, som blev interviewet i forbindelse med specialet.
»Hun følte, at folk, som mødte hende i dagligdagen, hurtigt stemplede hende som kedelig og uinteressant, fordi hun var lidt tyk. Men på Nettet oplevede hun, at hun fik mulighed for at præsentere sig som den, hun selv følte, hun var,« fortæller han.
En anden af de interviewede er en 35 årig kvinde. Hun har fundet sin kæreste på Nettet. De planlægger nu at blive gift.
For dem var det kærlighed ved første klik. De chattede sammen et par uger. Derefter fulgte de den typiske udviklingsretning for et cyberforhold: De gik videre til at sende e-mails. Senere udvekslede de mobilnumre, så de kunne udveksle SMS-beskeder. Det førte til de første rigtige samtaler og i sidste ende det første møde i den ikke-virtuelle verden.
»Fyren så anderledes ud, end hun havde forestillet sig, og han var ikke den type, hun ville vende sig efter på gaden. Men fordi hun kendte ham gennem Nettet, var det bare ham, det skulle være,« fortæller Jimmi Andreasen.

Store skuffelser
Men sådan går det langt fra altid. Nettet er nemlig på grund af den anonyme kontaktform også det sted, de største projektioner, hvor folk tillægger hinanden egenskaber, den anden ikke nødvendigvis besidder, kan finde sted. Derfor kan der opstå store skuffelser, når de forelskede endelig mødes uden for cyberspace.
»Den visuelle anonymitet gør det lettere at projicere, end hvis man mødes ansigt til ansigt. På den måde er nettet også det sted, man kan opnå den mindst sandfærdige kontakt, – også selv om ingen af parterne egentlig lyver for den anden,« siger Jimmi Andreasen.
En af de teorier, de to specialestuderende har arbejdet ud fra, siger, at forelskelse udspringer af en depressiv overbelastning. Folk, der har det dårligt, har en større tendens til at blive forelskede.
»Forelskelse er en drøm eller en fantasi. Det er tit en konsekvens af et behov, som er understimuleret. Hvis man f.eks. ikke føler sig personligt godt tilpas. Med sin anonymitet giver Nettet et stort spillerum for forelskelse, særligt hvis man i forvejen har et behov for at blive forelsket,« siger Jimmi Andreasen.
De to forfattere spår, at kontakt og forelskelse over Nettet er et fænomen, som vil blive mere udbredt i fremtiden.
»For så vidt det moderne menneske ønsker sig ind i det højmoderne parringsforhold, så er betingelserne for at indlede et sådant optimale på Internettet og deraf følger det naturligt, at det moderne menneske forelsker sig på Internettet,« lyder således deres konklusion i specialet.

*Specialet kan findes på www.forelskelse.subnet.dk

FAKTA
Fakta om forelskelse
Forelskelse er en proces. Den er eksplosiv i starten og vil enten gå over i kærlighed eller ophøre, medmindre de forelskede formår at holde den i live via begges aktive nyskabende indsats. Forelskelsen præger personens liv både i psykisk og fysisk henseende, mens den står på. Der tillades kun ét objekt for de euforiske og smertefulde følelser, som begge er en del af at være forelsket. Endelig hører både den milde tiltrækning og den altopslugende besættelse ind under begrebet forelskelse.
Kilde: Kærlighed ved første klik. En teori om forelskelse på nettet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her