Læsetid: 3 min.

Klar med kufferten

18. september 2000

Peter Greenaway går omsider i gang med sit omfattende multimedieprojekt The Tulse Luper Suitcase

Multimedie
Tre spillefilm, to cd-rommer, en tv-serie i 16 afsnit og ikke mindst en opfattende website med alskens historier
og informationer ... Peter Greenaways nye projekt The Tulse Luper Suitcase kan tage pusten fra de fleste, men tilsyneladende ikke Greenaway selv.
Da han sidste uge præsenterede projektet under Film Festivalen i Venedig, virkede det næsten som om, han havde overblik over den enorme stofmængde, han skal til at producere. Projektet har længe været på tegnebordet, men mange har anset det for en ekstrem version af hans tidligere encyklopædiske griller, der denne gang ville være umulig at gennemføre.
Men nu skulle det være ganske vist, at optagelserne til den første af de tre spillefilm starter til november. Forventet premiere er til Venedig Film Festival september næste år, og de følgende to film skal præsenteres i Venedig 2002 og 2003. Dermed er der kommet en konkret tidsramme og et godt visningsforum for projektet, som imidlertid allerede ved sin præsentation havde tekniske problemer og blev over en time forsinket.

Uran som form
The Tulse Luper Suitcase skal ifølge Greenaway være »the defining work for the information age«. Greenaway har længe prædiket, at filmen ikke blot er død, men aldrig har eksisteret. Vi har aldrig set sande film, kun illustrerede tekster.
Greenaway vil have film, der sætter billedet højere end ordet. Samtidig forsøger han at finde alternativer til de klassiske narrative former, primært ved at opfinde stramme strukturerende talsystemer. Denne søgen efter et nyt filmsprog skal nu komme til udtryk i syntesen mellem de forskellige medier, der mødes i værket om Tulse Luper.
Forfatteren og projektmageren Tulse Luper er den vigtigste brik i en enorm mytologi skabt af Greenaway, og Lupers liv som fange i 16 fængsler rundt omkring i verden danner rammen for historien, der strækker sig fra 1928-1989 – fra opdagelsen af grundstoffet uran i Colorado i 1928 til murens fald i 1989.
For Greenaway har uran og dermed atomalderen været afgørende for det forgangne århundrede, og derfor skal urans atomnummer 92 strukturere projektet. Der bliver 92 gennemgående karakterer, 92 banebrydende begivenheder og ikke mindst 92 kufferter, som man vil kunne gå på opdagelse i.

Forgrenede fortællinger
Mødet mellem de mange forskellige medier giver mulighed for at lade historierne forgrene sig. Det har altid irriteret Greenaway, at folk pludselig dukker op i en film uden at man kender til deres forhistorie. Den forhistorie kan nu opsøges i de andre medier. Det samme gælder de værker, Luper eller andre karakterer producerer. F.eks er en af karaktererne i gang med en moderne version af 1001 Nats Eventyr. Greenaway skulle allerede have skrevet de 692 nye historier, som måske vil blive lagt på nettet en dag ad gangen under projektets tilblivelse.
Målet er at skabe et helstøbt parallelt univers med kufferten som metafor for det 20. århundredes verden on the move. Faren må siges at være, at Greenaway begraver sig selv og andre i den omfattende materialemængde, men Greenaway er villig til at tage chancen. Han vil bryde vores lineære historieopfattelse og skabe en friere fortælling med sidespring i tid og rum, som han håber vil revolutionere filmsproget på samme måde som James Joyces Finnegans Wake i hans øjne fornyede litteraturen.
Det er store ord fra en ambitiøs mand, og man kan da kun håbe, at resultatet bliver lige så spændende, som det er tænkt. Forhåbentlig får man lov at se det vokse frem på www.tulseluper.net.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her