Læsetid: 5 min.

Alt er klart til

23. september 2000

Iagttagere har lavet lister over de måder, som de regner med, at Jugoslaviens præsident Milosevic vil svindle på under valget i morgen

Valgsvindel
Det er et usædvanlig valg, hvor spændingen ikke står om, hvilken kandidat, der vinder, men måden den siddende præsident snyder på.
Sådan er situationen ved præsidentvalget i morgen i Jugoslavien. Langt de fleste iagttagere er enige om, at Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic vil begå valgsvindel – sandsynligvis i stort format.
Milosevic er 20 procentpoint bagud i meningsmålinger til førende oppositionspolitiker, den 56-årige Vojislav Kostunica fra det serbiske demokratiske parti – et lille oppositionsparti.
Uden adgang til det vigtige stats-tv har den serbiske opposition på rekordtid og for første gang i 10 år præsenteret en troværdig konkurrent til Milosevic.
»Stemningen i Beograd er fuld af forventning. Det hele drejer sig om i morgen,« siger journalisten Duska Anastasijevic fra Beograd.
Den internationale tænketank, International Crisis Group, slår i en rapport i denne uge fast, at den mest sandsynlige udgang på valget i Jugoslavien er ’Det Store Tyveri’. Det går ud på, at Milosevic erklærer sig som sejrherre allerede i første runde i morgen efter at have svindlet med stemmerne.
Hvis den førende kandidat ikke får over 50 procent af stemmerne, skal en ny valgrunde finde sted om to uger. Det ville blive set som en svaghed, hvis Milosevic skulle ud i en ny runde.

Nederlag er udelukket
International Crisis Group opstiller to andre muligheder: Den ene er, at Milosevic under et påskud aflyser valget. Men det er ikke så sandsynligt, fordi Milosevic gerne vil have den blåstempling, der ligger i et valg, selv om han har svindlet sig til sejren.
En anden mulighed for Milosevic er at skabe en voldelig episode i den mindste jugoslaviske delstat Montenegro og så måske derefter erklære undtagelsestilstand.
En ting er mange iagttagere enige om: Milosevic afgiver ikke magten frivilligt. Til en ung aktivist, der mente, at der var 50 procent chance for, at Milosevic vil træde tilbage, sagde den serbiske journalist Petar Lukovic: »Det er ikke et spørgsmål om matematik, om der er fem procent chance eller 50 procent chance. Der er simpelt hen nul procent chance for, at han træder tilbage. Medmindre han er tvunget til det.«
»Hele Milosevic-regimet er psykologisk indrettet sådan, at nederlag er udelukket. Hvordan kan ’en national helt’ tabe? Hvordan kan man overhovedet forestille sig symbolet på ’modstanden mod den nye verdensorden’ få færre stemmer end Kostunica? Mon fru Milosevic nogensinde vil tillade sin skattemand at overgive sig og trykke den sejrende Vojislav Kostunica i hånden på nationalt tv,« spørger Petar Lukovic.

Udskyder afgang
Udtryk som ’national helt’ og ’modstanden mod den nye verdensorden’ stammer fra regimets propaganda og hentyder til, at Milosevic ifølge propagandaen besejrede NATO-landene sidste år under krigen om Kosovo.
En anden mulighed er dukket op i de seneste dage. Milosevic’ regeringschef i den jugoslaviske forbundsregering, Momir Bulatovic, siger, at hvis Milosevic taber valget, behøver han ikke træde tilbage før næste sommer, fordi hans embedsperiode oprindelig løb til sommeren 2001.
Milosevic udskrev valg for to måneder siden, efter at have ændret den jugoslaviske grundlov til sin fordel, så han kunne få to nye perioder som Jugoslaviens præsident.
Men oppositionen og flere juridiske eksperter tvivler på Bulatovic’ udlægning, fordi grundloven taler om, at den nye præsident skal tages i ed senest 15 dage efter valget. Mange har også spekuleret i, om Milosevic ville tillade sit eget nederlag som præsident og så i stedet bevare magten gennem parlamentet, som ifølge grundloven har magten.

Observatører forbudt
Men iagttagere siger, at han vil tabe ansigt på det. I et magtsamfund som det serbiske kan det føre til, at hans støtter begynder at forlade ham, mener chefredaktør Bratislav Grubacic fra det nyhedsbureauet VIP i Beograd.
I stedet ser det ud til, at Milosevic vil fuske ved valget, som han har gjort tidligere.
»En lang række dårligt skrevne love muliggør valgsvindel, som serbiske myndigheder aktivt har udnyttet,« siger den amerikansk-baserede menneskerets-organisation Human Rights Watch i en nylig rapport.
»Regeringspartier dominerer valgbestyrelser og valgkommissioner og gør det svært for oppositionen at overvåge de mange forskellige måder at snyde på,« siger organisationen.
Myndighederne i Jugoslavien har kun tilladt valgobservatører fra venligtsindede lande som Kina, Rusland og Indien. Politiet i Serbien har i den seneste tid slået hårdt ned på CESID, der er en stor serbisk organisation, som med 12.000 medlemmer ville overvåge valget. Organisationens kontorer er blevet ransaget og medlemmerne chikaneret.
Regimet har forbudt organisationen at overvåge valget, men dens medlemmer vil i stedet stille op uden for valgstederne. Det vil oppositionens medlemmer i øvrigt også.

NATO viser muskler
En serbisk valgekspert har regnet sig frem til, at hvis fem millioner stemmer, vil det være for mange til, at Milosevic kan snyde. Blandt de 7,8 millioner stemmeberettigede er omkring en million kosovo-albanere, som boykotter valget. De medregnes nu i to store valgdistrikter i det sydlige Serbien, hvor risikoen for valgsvindel regnes for højest.
Nogle steder blandt det serbiske mindretal i Kosovo stemmes der også, men FN har sagt, at det vil tælle vælgere ved valgstederne for at forhindre svindel.
NATO-landene regner med, at Milosevic vil begå valgsvindel og har opfordret ham til at tillade et frit valg. Samtidig har NATO advaret Milosevic mod at benytte valget til at skride ind over for det reformvenlige styre i Montenegro.
Mens der er nervøsitet i store dele af Balkan på grund af valget, spiller NATO med musklerne over for Milosevic. Der er NATO-øvelser i nabolandene Rumænien og Kroatien. Den nye moderate præsident i Kroatien, Stipe Mesic, har sat landets militær i beredskab.

FAKTA
Tredobbelt valg i Jugoslavien
*Jugoslavien er en forbundsstat, som består af to delstater: Serbien og Montenegro.
*Der afholdes søndag tre forskellige valg i Jugoslavien:
– Præsidentvalg i Jugoslavien. Her er den siddende præsident Slobodan Milosevic.
– Valg til det jugoslaviske parlament, der består af to kamre med medlemmer fra Serbien og Montenegro. Milosevic’ socialister har i dag magten i parlamentet sammen med det stalinistiske JUL og et støtteparti fra Montenegro.
– Kommuner i Serbien.
*Valget i Jugoslavien bliver boykottet af albanerne i Kosovo og regeringen i Montenegro.
*7,8 millioner vælgere er stemmeberettigede

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her