Læsetid: 2 min.

København forskelsbehandler bygherrer

6. september 2000

Fortroligt notat afslører mangelfuld ledelse, årelange stridigheder og forskelsbehandling
i Plandirektoratet på Københavns Rådhus

Lokalplaner og byfornyelsessager i København lider under intern krise og alvorlige styringsproblemer i Plandirektoratet på Københavns Rådhus. Det fremgår af et 60 sider langt, fortroligt notat, udarbejdet af konsulentfirmaet Mercuri Urval, som i forsommeren har analyseret forholdene i direktoratet, som er en sammensmeltning af Plandirektoratet og det nedlagte Stadsarkitektens Direktorat.
Plandirektoratet styrer hovedstadens lokalplaner, byfornyelsen, kvartersplaner og den generelle byudvikling. Ifølge notatet plages direktoratet af vanskelighederne med at sammensmelte de to hidtil skarpt adskilte instanser.
Resultatet er, ifølge Mercuri Urval, mangel på fælles værdier, ingen synlig ledelse og uklare kompetence-relationer mellem de forskellige kontorer.
Ligesom faglige og navnlig årelange personlige uenigheder mellem chefer fra de to gamle afdelinger ikke er med til at forbedre fusionsprocessen.

Forskelsbehandling
Notatet lægger ikke skjul på, at når Plandirektoratet efter sammensmeltningen med Stadsarkitektens Direktorat organiseredes med fire nyoprettede kontorer, så skyldtes det snarere antallet af ledige »kontorchef-emner« end relevante faglige hensyn.
Den manglende effektivitet og ensartethed i sagsbehandlingen fremgår ifølge konsulentfirmaet af at direktoratets to nye byplankontorer (Nordre og Søndre) har hver sin måde at behandle lokalplaner på.
»Som det er i dag, må det vurderes, at der kan være stor forskel i de krav, de to byplankontorer stiller til bygherrer og eksterne samarbejdspartnere i øvrigt,« hedder det i notatet.
Også behandlingen af byfornyelsessager foregår uens. Og selv om behovet for fælles retningslinjer har været efterlyst, så har arbejdet hermed »været nedprioriteret«.
Mercuri Urvals eneste konkrete anbefaling på en udbedring af krisen er at ansætte en ny stadsarkitekt. Ifølge Jyllands-Posten har borgmester Søren Pind (V) allerede besluttet sig for at følge anbefalingen.
Men her lurer komptencestridighederne lige om hjørnet: Hvor meget magt skal en kommende stadsarkitekt have – og ikke mindst: Hvem skal magten tages fra? Eller som Mercuri Urval udtrykker det: »Det bør gøres til genstand for en separat vurdering, om den ene eller anden organisatoriske indplacering af stadsarkitekten får tyngde nok i forhold til relevante samarbejdspartnere ...«
Notatet skal behandles på et samarbejdsudvalgsmøde i Plandirektoratet den 6. september. Inden da har hverken direktøren for kommunens bygge- og teknikforvaltning, Jens Jacobsen eller Plandirektoratets chef, Jens Ole Nielsen, nogen kommentarer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu