Læsetid: 3 min.

Køllesvingende æstet

20. september 2000

Jan Stages ny roman når desværre ikke ud over tryksværten

Ny bog
Jan Stage er faneme en mærkelig forfatter, en af de mærkeligste vi overhovedet har. Han er både grov og forfinet, en køllesvinger og en æstet. Pludselig vifter han læseren om næsen med gamle skrifter, han har fundet i et middelalderkloster i en afsides krog af verden – hvor han åbenbart holder rast under et af sine mange togter til verdens krigsskuepladser.
Hvis man har læst hans glimrende erindringsbog fra sidste år – Og ham der slår på tromme – ved man, at man risikerer at få en brugt skrivemaskine i hovedet, hvis man er uartig, derfor er det selvfølgelig med både frygt og bæven, man lufter den lille – meget lille! – mistanke, at dansk litteraturs svar på AK47’eren måske i det stille – det overordentlig meget stille, naturligvis! – er en blød mand med hang til lærde sysler. I alt fald er han uhyre belæst.
Det fremgår da også med al mulig tydelighed af hans nye roman, I herskerens spejl. Desværre er det for meget af det gode. Romanen kommer aldrig rigtig ud over tryksværten. Specielt denne læser – der allerede har dukket hovedet – formår næsten ikke at få kontakt med den, hvis han skal være helt ærlig. Emnet er ellers både vigtigt og alvorligt nok, romanen er, med pressemeddelelsens ord »en burlesk skildring af en magtsyg diktator i et ikke nærmere angivet europæisk land.«
Burlesk er den i høj grad – og hvad det ikke nærmere angivne land angår, kunne det ikke bare være, det kan næsten ikke undgå at få læseren til at tænke på det, der nu kaldes eks-Jugoslavien. Den omtalte diktator er både af sind og i handlemåde umiskendeligt beslægtet med Patriarken i Marquez Patriarkens efterår – som i øvrigt er oversat af Stage – og Stages roman er bygget op på samme måde i lange passager, uden punktummer og uden typografiske afsnit, men der er nu ikke tale om epigoneri. Stage kan sagtens selv, det er slet ikke det.

Dobbeltgænger
Diktatoren får det indfald, for alle eventualiteters skyld, at anskaffe sig en dobbeltgænger. Til formålet kidnappes en provinstandlæge, kaldet Mirko, der efter få og små plastikkirurgiske korrektioner er en tro kopi af Førstesekretæren – som diktatoren beskedent kalder sig. Herefter kan Mirko, sådan cirka hver anden gang, præsenteres for offentligheden som ’den rigtige’.
Dobbeltgængeren er ikke nogen dårlig idé, viser det sig, han bliver overordentlig nyttig for den egentlige magthaver. Men et andet af hans indfald – nemlig at forbyde tiden! – er knap så gennemskueligt.
Døgnet er ikke inddelt i timer, der findes ingen årstider – der må ikke findes årstider. Alting skal åbenbart være som det er og blive, som det var – eller hvad? Selve tanken er spændende nok, men jeg synes ikke forfatteren får noget ud af den. Men det er på den anden side kun en enkelt af de ting i bogen, jeg simpelthen ikke kan trænge ind i.
Først og sidst fatter jeg ikke, at Jan Stage, der må vide mere om krigen og om diktaturer end de fleste af os, har kastet sig ud i en roman, der i den grad emmer af litteratur – af Bulatovic, af Malaparte, af Marquez – og for resten er så velskrevet, at det næsten gør ondt at læse den – men til gengæld ikke på noget tidspunkt giver den mindste fornemmelse af, at der er tale om andet end litteratur. Og det på trods af at teksten rummer utallige henvisninger til den virkelighed, vi alle sammen kender fra aviser og andre medier – herunder Stages egne reportager fra f.eks. krigen i Bosnien.
Hvad er der gået galt, spørger man sig selv. Den bog, man sidder med i hånden, består af velformede, elegante men også inderligt døde sætninger på papir. Men de er skrevet af en forfatter, der adskillige gange og i forskellige genrer, har demonstreret at han kan langt mere end det.

*Jan Stage. I herskerens spejl. 208 s., 269,95 kr. Høst & Søn. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu