Læsetid: 2 min.

Kun nyt nytter

25. september 2000

Originale argumenter udbedes

På falderebet
SOM BØRN er medierne. Deres opmærksomhed er flygtig. De spørger om alt mellem himmel og jord, men det er ikke givet, de gider høre hele svaret.
Derfor jubler medierne, når opinionsmålinger viser »næsten dødt løb«. Så er det spændende. »Alt kan ske«, og vi kan lege gættelege.
Efterhånden har man hørt de ’saglige’ argumenter til ulidelighed, så agitatorerne skal oppe sig, hvis de vil score overskrifter.
I går – en søndag kl. 13 – indkaldte ja-partierne under trut og fanfare til fælles pressemøde. Journalisterne gjorde vold på hviledagen for at indfinde sig. Og hvad var så nyheden? At ja-partierne holdt fælles pressemøde! Væk os, når I er færdige.
Statsministeren havde forinden søgt på anden vis at påkalde sig opmærksomhed. I søndagens Jyllands-Posten varsler han økonomisk stramning i tilfælde af et nej på torsdag.
Er det nyt? På en vis måde, ja. Som Pia Kjærsgaard påpeger på Informations forside i dag: »Hvornår har vi sidst været ude for, at der kom et økonomisk indgreb, der blev varslet 14 dage før?«

MEN HELST vil vi have sjovt nyt i kampagnen. Noget originalt. Og det får vi da heldigvis.
Frikirkepræsten Moses Hansen har udsendt en advarsel over den evangelisk-kristne Rhema Radio: Hvis Danmark siger ja til euroen, vil Europa stå over for en
anti-krist. Ifølge Moses Hansen strider ja-sidens argumenter imod Guds ord om, at vi ikke kender dagen i morgen.
På gade og vej kan man glædes ved de fotokopierede opslag, som prædikanten og hans disciple har hængt med sejlgarn. Der står: »Gud på tronen. Margrethe på kronen. X nej til euroen.«
Hep, Moses. Hæng i!
Også andre halvhjemmegjorte plakater pryder bybilledet. F.eks. denne:
»Advarsel: Hvis du stemmer nej, bliver Marianne Jelved meget bekymret.«
Som argument for et ja er det ikke originalt. Men opklæbernes mening er vist, at det er et nej-argument. Og så er det originalt.

DET GÆLDER om at snuppe modpartens argumenter og vende dem på hovedet.
I Århus Stiftstidende i går skriver Mikael Witte, Harlev:
»Euroen bliver aldrig fredens projekt, men derimod krigens.« I samme avis anbefaler Anders Fenger, Højbjerg et nej – for Østeuropas skyld: Hvis der ikke er realistisk mulighed for, at de kan opfylde de høje økonomiske krav til medlemsskab, »kan det sammenlagt give fornemmelsen af, at de er andenrangs medlemmer«.
Og det skånes de for, hvis de slet ikke bliver medlemmer, mener Anders Fenger.
Til gengæld fnyser SF’s Holger K. Nielsen til Ritzau: Ambassadørerne fra Estland, Letland, Polen, Ungarn og Tjekkiet har overtrådt deres beføjelser. Hvordan? Jo, i fredags tog de i Jyllands-Posten afstand fra nej-sidens udsagn om, at et ja til euroen vil gøre det vanskeligere for østlandene at komme ind.
Holger K. siger:
»Der er forskel på diktaturstater, hvor danske diplomater har spillet en rimelig aktiv rolle – bl.a. på et tidspunkt i Sydafrika – og så den danske debat.«
Altså: Der gælder andre regler i Danmark, fordi vi er et demokrati, hvor folk kan sige, hvad de vil. Bare de ikke kommer fra et andet land.
Hvad udenlandske diplomater mener om dét, vi mener om deres lande, vil vi ikke høre på. Rigtigt, Holger, sådan får vi en debat, der er fri. Og original.

*I denne spalte perspektiverer Information frem til afstemningsdatoen debattens mangfoldige ytringer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu