Læsetid: 4 min.

Kvalificeret viden i stride strømme

4. september 2000

Roy Porters kæmpeværk om medicinens historie er kommet på dansk. Porter formidler elegant sin imponerende viden

Ny bog
»Det er en mærkelig tid vi lever i. Vi er mere sunde, end man nogensinde har været, men mere bekymret for vores helbred.« Disse ord indleder Roy Porters bog Ve og Vel – medicinens historie fra oldtid til nutid fra 1997, som forlaget Rosinante netop har udgivet på dansk. Roy Porter har skrevet et vidtspændende, men også noget komprimeret værk om menneskets kamp for sundhed og medicinens udvikling gennem tiderne. Bogen er i udvalgte kapitler ganske fremragende, så læseren skal på ingen måde lade sig skræmme af den lidt kedelige danske titel.
Roy Porter forklarer i sit forord, hvorfor han skrev Ve og Vel. Sagen var den, at han ikke syntes, at han kunne anbefale sine studerende en bog om medicinsk historie, som både var læselig og opdateret. I stedet for at beklage sig over det mangelfulde udvalg gik han selv i gang med at skrive en bog om medicinens historie. Undervejs gik det dog op for ham, hvilket kæmpe projekt det drejer sig om – og hvorfor så få mennesker har kastet sig ud i det!
Ikke desto mindre er Roy Porters resultat blevet et meget kvalificeret og brugbart opslagsværk. Det er et værk, som griber fat i historiens lange linier og store skikkelser som eksempelvis Pasteur, der opdagede antiseptikken.
Men samtidig er det også en fascinerende og underholdende fortælling, da Roy Porter forstår at fortælle de gode historier.

At skaffe et lig
På de britiske øer var det i begyndelsen af 1800-tallet blevet mere og mere almindeligt for anatomiprofessorer at dissekere lig for en skare af mennesker, men det var ikke noget helt ufarlig geschæft. Det store problem for anatomer i datiden var at skaffe lig til dissektionerne, og da anatomerne ikke altid undersøgte, hvor ligene kom fra, kunne dette få fatale følger for de involverede.
Anatomen Robert Knox holdt mange offentlige dissektioner og havde derfor, ligesom sine kolleger, et stort forbrug af lig. To personer, Burke og Hare, havde opdaget det fordelagtige i at sælge lig til anatomerne. Forretningen var en stor succes for de to mænd, om end der til tider opstod mangel på lig – det problem løste mændene ved at gå over til at myrde folk i stedet for at stjæle ligene fra kirkegården.
De opdagede, at kvælning gav det bedste resultat for så kunne man ikke umiddelbart se på ligene, at de var blevet myrdet.
Alt i alt nåede de to mænd at slå 16 mennesker ihjel, før de blev opdaget. Hare og Burke blev straffet eftertrykkeligt for deres ugerninger, men det kom også til at gå ud over Knox. Da liget af en af de myrdede blev fundet i Knox’ dissektionslokale, nedbrændte en rasende folkemængde hans hus. Knox bedyrede sin uskyld, men lige meget hjalp det: Hans karriere lå i ruiner, og han måtte flygte til London, hvor han døde glemt og ukendt.

Høj informationstæthed
Roy Porter fokuserer i Ve og Vel på, hvordan medicinen har udviklet sig i takt med nye opdagelser og samfundets generelle udvikling, og på, hvordan medicinske tanker om sundhed har forandret sig.
Bogen beskæftiger sig med medicin i hele verden, om end den vestlige tradition får langt den største plads. Tidsmæssigt er værket delt op således, at den første tredjedel handler om tiden før 1800-tallet, og de sidste to tredjedele omhandler de sidste 200 år – og det er her, bogen bliver rigtig interessant.
Især er de kapitler, hvor Roy Porter kæder samfundets udvikling sammen med medicinen, nogle af bogens bedste. En anden af bogens guldgruber er litteraturlisten. Roy Porter bruger 40 sider på at gruppere relevant litteratur om medicinsk historie. Han har endda sat stjerne ved de bøger, han har brugt mest. Det vil studerende komme til at elske ham for.
Men det, som er bogens styrke, er samtidig dens svaghed. Ve og Vel er en stor moppedreng på 834 sider – spækket med oplysninger. Porter har en imponerende viden, som han elegant formidler, selvom han nu og da slynger rundt med så mange informationer og navne, at man lige må trække vejret et øjeblik. Men kan det være anderledes, når det er et værk, der strækker sig over flere tusinde års fremskridt og tilbageskridt?
Roy Porter selv er ingen novice på området, men en meget anerkendt og meget produktiv historiker. Til daglig er han professor i medicinens socialhistorie ved Wellcome Institute for the History of Medicine i London – et af Englands bedste forskningssteder indenfor medicinsk historie.
Værket indeholder både kvalificeret viden i stride strømme til den videbegærlige og underholdning til den mere almindelige interesserede læser. Faktisk burde alle, som interesserer sig for medicin og sundhed gennem tiderne, gøre sig selv den glæde at læse bogen. For studerende, læger samt sundhedspersonale med interesse for emnet er bogen intet mindre end et nødvendigt redskab til indføring i medicinens historie.

*Roy Porter: Ve og Vel – Medicinens Historie fra Oldtid til Nutid. 834 s. 499 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her