Læsetid: 3 min.

’Kvoter er kun for fisk’

19. september 2000

Eksperter ryster på hovedet af forslaget om, at der maksimalt må være 50 procent tosprogede i en folkeskoleklasse

Tosprogede børn bliver hverken bedre til dansk eller bliver mere integrerede i det danske samfund, hvis de bliver spredt ud på folkeskolerne. Vellykket integration handler om helt andre ting. Det siger førende eksperter til Information.
Eksperterne støtter undervisningsminister Margrethe Vestagers afvisning af et forslag fra Socialdemokartiets nye næstformand, Bent Hansen, om at indføre maksimumkvoter på 50 procent for antallet af tosprogede i en skoleklasse.
Ifølge en af verdens førende integrationseksperter, den canadiske professor Jim Cummins, kræver en succesfuld skolegang helt andre fundamentale ændringer, som intet har med antallet af tosprogede i en klasse at gøre. »Forholdet mellem børn fra forskellige sprog er ikke afgørende for skolesucces eller eller ej. Det er derimod lærernes viden om det at indlære dansk som andet sprog og viden om, hvordan man skaber et klima, hvor alle børnene føler sig accepterede og motiverede til succes. Det skal være et projekt på skoleplan, som er videnskabeligt baseret,« siger Jim Cummins, der er i Danmark for at tale om »Tosprogede børn i krydsilden« på Danmarks Pædagogiske Universitet.
Han understreger, at det at omgås danske børn ikke i sig selv hjælper tosprogede til at forbedre deres færdigheder:
»Integration med danske børn hjælper måske på deres evne til at tale sammen, men det hjælper ikke på deres faglige færdigheder. Det kræver meget mere grundlæggende forandringer i en pædagogik, der tager barnets modersmål med i betragtning,« siger Cummins og understreger, at flere danske børn i en klasse ikke er ensbetydende med, at børnene blander sig med hinanden.
»Det kommer helt an på, hvordan skoler er organiseret,« siger han.

Bustrafik
Kirsten Fischer fra Udviklingscentret for undervisning og uddannelse af tosprogede børn og unge – uc2 – har også meget svært ved at få øje på nogen fordele i forslaget, der i praksis kræver, at børn skal transporteres rundt i busser fra skole til skole for at leve op til kvoterne.
»Fra et fagligt synspunkt er der ingen gode erfaringer med at ’busse’ børn rundt. Det, der betyder mest for integration er, om lærerne er uddannede til de her ting og ved, hvad de har med at gøre. Den procentvise fordeling af børnene har aldrig været afgørende for skolesucces, siger hun og peger på, at forslaget heller ikke ville kunne lade sig gøre i praksis.
»Forstil dig ramaskriget, hvis det var danske Gentofte-børn, der skulle transporteres i busser til indre Nørrebro. For det er ikke bare sådan at sprede de tosprogede børn ud. Der er også en lov om diskrimination i dette her land,« siger Kirsten Fischer og fortæller, at Berlin indførte et kvotesystem med maksimum 50 procent tosprogede i klasserne allerede for ti år siden.
»For at få systemet til at virke var man nødt til at lave nogle klasser med 100 procent tyrkere i. Så har man lavet en a-skole og en b-skole, og det synes jeg ikke, vi skal arbejde henimod,« siger Kirsten Fischer, der er leder af uc2.
På trods af at 15 ud af 63 københavnske skoler har mere end 50 procent tosprogede elever, vil Københavns skoleborgmester, Per Bregengaard (EL) ikke høre tale om forslaget.:
»Kvoter er for fisk og ikke for mennesker,« siger han.
»Forestiller man sig, at man skal busse elever fra villaområderne ind på skoler med mere end 50 procent tosprogede, eller er det sådan, at fordi man har et forkert modersmål, så har man ikke længere ret til at gå på den pågældende skole, for det bliver jo konsekvensen,« siger Per Bregengaard.
Han mener, at løsningen er at udvikle faget dansk som andet sprog og kæde det sammen med modersmålsundervisningen. Det har Københavns Kommune gode erfaringer med fra en række skoler med høj koncentration af tosprogede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu