Læsetid: 4 min.

Hvad lårbensknoglen afslørede

25. september 2000

Hvad gør politiet, når de har et lig og tre drabsmænd, men ikke kender den myrdedes identitet? Politi Historisk Museum er et lille skatkammer af kriminalhistorier

Kriminologi
Et stærkt forkullet lig blev fundet på et af Amager Forbrændings transportbånd den 28. februar 1978. En nærmere undersøgelse viste, at det var liget af en mand, men hvem var manden, hvem slog ham ihjel, og hvorfor blev han dræbt?
Kriminologi er videnskaben om forbrydelser, og på Politi Historisk Museum har man samlet en lang række spændende kriminalsager, der viser, hvordan kriminologien på samme måde som andre videnskaber bruger præcise videnskabelige metoder, men også er meget afhængig af svært definerbare størrelser som intuition, opfindsomhed og held.

Gerningsmænd
Politiet var i starten på bar bund med hensyn til liget fra forbrændingsanstalten. Videre undersøgelser var vanskelige, idet affaldet, som liget lå sammen med, kunne stamme fra 400 forskellige indsamlingssteder i København og omegn. Men til gengæld blev der fundet et armbåndsur på det forkullede lig, som igennem flere led blev knyttet sammen med en beboer på Christiania.
Tre uger senere fik politiet et tip og arresterede tre mænd, som alle tilstod at have deltaget i drabet – endelig var der gennembrud i sagen. De tre mænd forklarede, at de havde haft en glad aften på Stjerneskibet, grønlændernes hus på Christiania. De kendte ikke den dræbte, men havde mødt han, da han var i færd med at stjæle fra dem. Først ville de tre mænd blot straffe manden ved at give ham nogle afklapsninger, men pludselig havde fanden taget ved det hele, og afstraffelsen havde udviklet sig til en regulær blodrus med den ulykkelig udgang, at de tre mænd i fællesskab havde stukket manden ihjel. Nu vidste man altså, hvem gerningsmændene var, men det store uafklarede spørgsmål var stadig: Hvem var det forkullede lig?

Besynderlig gangart
Det eneste, vidnerne for alvor kunne fortælle om den dræbte, var, at han havde en besynderlig gangart. Den dræbte havde trukket på sit ene ben. Politiet sendte disse sparsomme oplysninger ud til samtlige politikredse, og politiet i Odder meldte tilbage om, at de savnede en 23-årig mand. Denne mand havde haft et kompliceret lårbensbrud på grund af et færdselsuheld og trak derfor på det ene ben.
Nu kom retsmedicinerne ind på banen. De sammenlignede røntgenbillederne af henholdsvis den efterlystes og den myrdedes lårknogle. Røntgenbillederne viste, at den efterlyste og den dræbte var en og samme mand. Desuden genkendte to af drabsmændene et billede af den efterlyste. Sagen var opklaret.

Makabre historier
Sagen om det forkullede lig minder på mange måder om den forbrydelse mod den forsvundne kvinde og hendes to børn fra Rødovre, der har optaget medierne i denne sommer. Men hvor man i sagen om det forkullede lig manglede at fastslå ligets identitet, men hurtigt fandt gerningsmændene, så mangler man stadig at finde ligene i den aktuelle sag – om end man mener at kende både ofre og gerningsmænd.
Sommerens kriminalsag skal nok om føje tid indgå blandt de mange historier som kan opleves i den nu nedlagte Station 6 på Fælledvej på Nørrebro, hvor Politi Historisk Museum ligger. Det er et lidt anderledes museum, som sætter de fascinerende og nogle gange lettere makabre kriminalhistorier i centrum, og især derfor er museet et besøg værd.
Museet er en god blanding af genstande, billeder og tekst, som gør, at kriminalsagerne og opklaringsmetoderne bliver levende og personlige. Det er interessant at se, hvilke videnskabelige metoder, teknisk kunnen og opfindsomhed, som både opklaringsarbejde og forbrydernes planlægning kræver. Det er let at forundres over, hvordan det i sidste ende ofte drejer sig om held – som i den næste historie hvor udbryderkongen burde havde alle odds med sig, men han ender alligevel med at blive fanget.

Den sidste flugt
Den notoriske udbryderkonge Carl August Lorentzen flygtede for sidste gang fra Horsens Statsfængsel natten til juleaften 1949. På grund af sin status som udbryderkonge var Lorentzen under særligt opsyn, men alligevel lykkedes det ham at grave en 18 meter lang tunnel under fængslets mure og slippe fri.
Via en synål fastgjort til et træstykke havde han lirket nogle sten i væggen bag et vægskab løse. Desuden havde han lavet falske nøgler til en del af fængslets interne døre så han kunne snige sig ud om natten og stjæle flere graveredskaber. Lorentzen gravede derefter en tunnel ud under fængselsgården og ringmuren. Der var dog visse problemer i forbindelse med hans gravearbejde: Væggene brød flere gange sammen og det bragte ham i alvorlig livsfare. Disse uheld fik ham til at stive tunnelens mure af med cirka 60 brædder, som han om natten hentede på fængslets loft. Endelig den 23. december 1949 var tunnelen klar, og udbryderkongen flygtede ud i natten og friheden.

Syv dage i friheden
Lorentzen efterlod en lille hilsen til personalet med følgende ordlyd: »Hvor der er en Vilje, er der en Vej. C. A. Lorentzen.«
Ifølge politiet var Lorentzen kendt som en udbryderkonge og en gentlemantyv med speciale i guld og juveler.
Efter hans flugt fra Horsens Statsfængsel udsendte politiet hans signalement uden at regne med at fange udbryderkongen lige med det første. Dels fordi politiet mente, at Lorentzen ville søge til København eller udlandet. Dels fordi politiet forventede, at Lorentzens særlige ry ville bevirke, at befolkningen ville dække over ham. Men sådan kom det ikke helt til at gå. Lorentzen søgte tilflugt i en lade ved en gård tæt ved Horsens, hvor han sendte et julekort til fængselsinspektøren og poststemplet afslørede hans tilholdssted.
Lorentzen blev pågrebet og omgående ført tilbage til Horsens Statsfængsel. Carl August Lorentzen tilbragte resten af sine dage i fængslet, hvor han døde som 62-årig i 1958.

*Politi Historisk Museum, Fælledvej 20, 2200 Kbh. N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her