Læsetid: 3 min.

Fra Mars til cyberspace

14. september 2000

Informations naturvidenskabsredaktion har bedrevet en engageret introduktion til science fiction

Ny bog
Science fiction er en litterær genre, der deler læserne i en grad som meget få andre. En del kan simpelthen ikke få nok, mens andre stivner i synlig rædsel og afsky, blot den nævnes. Interessant nok er det ofte folk, der ikke har læst genren og intet kender til den, der hader den.
Hvorfor det er sådan, står hen i det uvisse, men et godt gæt er, at det har noget med kløften mellem ’de to kulturer’ at gøre. Selvom science fiction ikke er det samme som populærvidenskabelig litteratur, forudsætter den en grundlæggende respekt for det naturvidenskabelige verdensbillede, som vore dages humanister ofte har svært ved at mobilisere.
Derfor er det også ganske betegnende, at initiativet til nærværende bog er kommet fra Informations naturvidenskabs-redaktion. Sidste sommer og efterår kørte der en artikelserie om science fiction på videnskabssiden, og Kloner og stjernekrig kan ses som en viderebearbejdning af den. Med den ikke uvæsentlige forskel, at der er færre skribenter involveret, og at der behandles et mere gennemtænkt udvalg af forfattere.
Der er ikke gjort noget forsøg på en overgribende syntese eller på at trække lange linier. Man har i stedet lavet en introduktion til en række forfatterskaber, rettet mod den nysgerrige potentielle science fiction-læser.
Det er et godt valg. 28 forfatterskaber behandles hver på tre til fem sider, idet der for hver forfatter kun præsenteres ét eller højst to værker. Det giver væsentligt mindre ’flimmer’ end hvis hvert forfatterskab skulle beskrives i dets fulde udstrækning.

Aktuelt læsepublikum
Selvfølgelig står og falder meget med valget af forfattere, og ligegyldigt hvilket udvalg en redaktion foretager, vil der kunne gøres indvendinger imod den. I det konkrete tilfælde er valget gjort med eftertanke, således at væsentlige aspekter af genrens udvikling i det 20. århundrede er dækket, mens en række mere obskure og specialiserede forfattere er udeladt.
Der er prioriteret til fordel for nyere tid, hvilket er naturligt i en bog, der henvender sig til et aktuelt læsepublikum. Der er lagt vægt på at præsentere genrens ’store kanoner’, ikke blot H.G. Wells, Aldous Huxley og George Orwell (alle sikkert placeret inden for den europæiske sf-tradition, der accepteres af den finkulturelle verden), men også Isaac Asimov, Arthur C. Clarke og Robert A. Heinlein. Eksperimenterende forfattere som Samuel Delany, Philip K. Dick og J.G. Ballard bygger bro til 80’er- og 90’er-folk som William Gibson, Jeff Noon og Bruce Sterling. Der er skelet til den østeuropæiske tradition med Stanislaw Lem og brødrene Strugatskij, og Danmark er repræsenteret med Inge Eriksen, H.H. Løyche og Svend Åge Madsen.
Der er tilsyneladende ikke skelet til, om forfatternes værker foreligger på dansk, hvilket også ville gøre det vanskeligt at dække genren så bredt, som tilfældet er. Til gengæld kan man på andre punkter undre sig over valget af værker. Således er Bruce Sterling repræsenteret med den ret kedelige Uvejr, mens Samuel Delany optræder med The Einstein Intersection. Begge forfattere har skrevet langt mere interessante bøger.

Brug for begejstring
Men i et værk af denne karakter er det af afgørende betydning, at skribenterne selv føler for det, de skal introducere, og så må man tage enkelte besynderligheder med. Kloner og stjernekrig er velskrevet og letlæst, og det er tydeligt, at forfatterne selv holder af genren. Det er en bog til at blive begejstret af, og dem er der altid brug for.
Der er en del mindre irritationsmomenter og en enkelt større mangel. Grundlæggeren af det første amerikanske science fiction-magasin staves forkert (han hedder Gernsback) og han bliver på uforklarlig vis gjort til ansvarlig for en science fiction-radioserie i 1911. Nok var han fremsynet, men det drejede sig altså om en ’almindelig’ føljeton i et radioblad, han udgav. Der er en del mere af samme slags, men ikke værre end at det kan overleves. Den store mangel er en henvisning til steder, hvor man kan læse mere om det enkelte værk, den enkelte forfatter eller genren som helhed. Det er sikkert et bevidst forsøg på ikke at gøre bogen for ’tung’, men synd for de mange læsere, som den utvivlsomt vil gøre nysgerrige – på den fede måde.

*Robin Engelhardt, Kristian Mørk & Ide Hejlskov: Kloner og stjernekrig - science fiction fra H. G. Wells til Svend Åge Madsen. 135 s. 158 kr. Informations Forlag/Lindhardt og Ringhof. Udkommer i dag

*Niels Dalgaard er ph.d. i nordisk litteratur og redaktør af sf-tidsskriftet Proxima

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her