Læsetid: 5 min.

’Milosevic’ angst er større end vores’

23. september 2000

En af de modigste mennesker i Serbien fortæller om kampen mod Milosevic, om hans politis stigende brutalitet og om hendes egen kamp med myndighederne for at få sandheden frem om regimets krigsforbrydelser

Frihedskæmper
Hun ved, at det serbiske regime hader hende. Og hun står for tur, hvis kritiske stemmer skal lukkes. I sidste måned truede den jugoslaviske hær med at lægge sag an mod hende, fordi hun taler åbent om hærens krigsforbrydelser i Kosovo sidste år. En journalist blev tidligere på året idømt syv års fængsel for at skrive om hærens forbrydelser, mens en redaktør sidste år blev dræbt, fordi regimet havde stemplet ham som forræder.
Den kritiske stemme tilhører Natasa Kandic. Hun har siden 1993 ledet menneskeretsorganisationen Humanitarian Law Center i den serbiske hovedstad Beograd.
Natasa Kandic er 53 år og har modtaget adskillige europæiske og amerikanske menneskerettighedspriser. Den spinkle kvinde med briller lever ikke op til manges forestillinger om en helt.
Hun taler hellere om andres situation end om sig selv. I disse dage er hun mest optaget af det serbiske politis brutale fremfærd mod unge forud for det jugoslaviske præsidentvalg søndag.
»Vi har i den seneste tid set, at politiet er begyndt at bruge vold mod de unge. Vi har dag for dag oplevet flere og flere sager – nu er vi oppe på omkring 20 om dagen,« siger Natasa Kandic i telefonen fra Beograd.
»Vi har også for første gang set, at unge bliver tæsket af medlemmer af SPS og JUL.«
SPS er Milosevic’ socialistparti, der er i alliance med det stalinistiske parti JUL, som ledes af Milosevic’ kone Mira Markovic.

Ikke frit valg
»Under de forhold kan det aldrig blive et frit valg. Jeg kender ikke noget samfund, der vil holde valg i den situation,« siger hun.
»Politiet arbejder efter politiske instruktioner. Siden maj har vi set, at politiet har fået ordre til at chikanere de unge hver dag for at prøve at skræmme befolkningen. Milosevic ved, at den største fare for ham kommer fra de unge, fra Otpor.«
De studerendes bevægelse Otpor, der betyder modstand, blev skabt for to år siden og er blevet meget populær – også uden for de studerendes egne rækker.
Otpor har opfordret til at stemme imod Milosevic, og hundredvis af Otpor-aktivister er blevet anholdt siden maj – som regel dog kun kortvarigt.
Natasa Kandic er stærkt begejstret for Otpor. På spørgsmålet om hun ser sig selv som en del af oppositionen, svarer hun: »Jeg ser mig selv som en stor tilhænger af de unge, af Otpor. De er den bedste del af Serbien. De er åbne og vil have nye værdier: demokrati og respekt for menneskerettigheder.«

Flertal for Kostunica
Natasa Kandic er usikker på, hvad der vil ske efter valget i morgen.
»Vi er bange, fordi vi ved, at Milosevic er rede til at kæmpe mod sin befolkning for at blive ved magten. Men han og hans tilhængere er også bange. Når han rejser rundt, er han omringet af hundredvis af politibetjente. Før han kommer til en by, gennemsøger politi hele området. Han ved, at han ikke har støtte i befolkningen. Hans angst er større end vores. Jeg tror ikke, at Milosevic vil acceptere en anden vinder ved valget, og det vil blive et problem for os.«
Efter flere rejser rundt i Serbien føler Natasa Kandic sig sikker på, at et flertal af vælgerne i morgen vil stemme på oppositionens kandidat Vojislav Kostunica.
»Jeg har talt med så mange tilhængere af Kostunica. For første gang har vi en politiker, som et flertal støtter,« siger Natasa Kandic, der selv vil stemme på Kostunica, selv om hun er dødtræt af de serbiske oppositionspolitikere.
Mange serbere er ligesom Kandic trætte af politikere som Vuk Draskovic og Zoran Djindjic, der beskyldes for at være korrupte og samarbejde med Milosevic.

Ensom kamp
Men Natasa Kandic ser også problemer med Kostunica, der markedsfører sig selv som en moderat nationalist.
»Han har haft meninger, der var mere rabiate end Milosevic’. Men jeg tror ikke, at Kostunica ville have gennemført sine ideer, hvis han havde haft magten til det. Han er jurist og vil først og fremmest indføre et samfund, der er baseret på lov og orden. Jeg ved, at han vil lytte til rapporter om krænkelser af menneskerettigheder, hvis han kom til magten. Han vil kæmpe for demokrati i Serbien,« siger hun.
Natasa Kandic tror også, at Kostunica vil ændre sine mening om krigsforbryderdomstolen i Haag, som han har kaldt en »afskyelig institution«, der har begået en stor fejl ved at anklage Slobodan Milosevic.
»Under pres fra loven og efter kommende ændringer i Serbien vil Kostunica ændre sine synspunkter,« mener hun.
Natasa Kandic har selv kæmpet en ensom kamp for at få serberne til bare at begynde at tale om et ansvar for krigsforbrydelser.
I sidste måned forsøgte hun i et interview i Beograd-avisen Danas at rejse en diskussion om den jugoslaviske hærs ansvar for krigsforbrydelser.
Den jugoslaviske hær svarede igen ved at true med et sagsanlæg. Det er endnu ikke kommet.

Så overgreb i Kosovo
Iagttagere siger, at det bliver svært for regimet at indlede en sag mod hende, fordi hun selv har set overgrebene. Hun rejste sidste år rundt i Kosovo under krigen og var ved at blive anholdt af serbiske soldater.
»Jeg så overgreb. Jeg så, hvad der skete. Det er min pligt at tale offentligt om det,« siger hun.
På grund af sin indsats i Kosovo er hun en af få serbere, som albanerne i Kosovo respekterer. Og det på trods af at hun også har dokumenteret albanske overgreb mod serberne i Kosovo, efter at de serbiske styrker trak sig ud i juni sidste år.
Natasa Kandic har kæmpet uden hjælp fra den serbiske opposition i den nuværende strid med den jugoslaviske hær.
»Men jeg har fået mange breve fra almindelige mennesker og fra folk i Otpor, som nu er villige til at tale om et ansvar. Der er tusinder og atter tusinder, som ikke har været ligeglade i de seneste 10 år. Vi er alle i den samme situation,« siger Natasa Kandic til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her