Læsetid: 3 min.

Hvis du var minister for ligestilling

7. september 2000

Ligestillings-ministeriet åbner i dag en hjemmeside, hvor ti personer giver et bud på, hvad de ville gøre som minister for ligestilling

For et år siden fik vi som bekendt et ligestillingsministerium med Jytte Andersen i spidsen. Men først nu har ministeriet fået en hjemmeside. Den lanceres i dag med kampagnen, Hvad ville du gøre, hvis du var ligestillingsminister?
På den nyåbnede hjemmeside fortæller ti personer udfra hver deres indgangsvinkel til ligestillingsdebatten om, hvad de ville gøre, hvis de sad i ministererens stol.
En af debattørerne, Hilda Rømer Christensen, koordinator for Kvinde- og Kønsforskning, skriver, at den absolut største udfordring som minister vil være at ændre ligestillingsdebatten.
Det handler om »... at løfte debatten ud af den lumske fælde, der hedder, at vi har hørt det hele, ikke bare én, men flere gange før. At rykke debatten ud af den skyttegravskrig, hvor ligestillingsforkæmpere taler og taler, men hvor ingen rigtig gider at høre efter,« skriver hun.
Det bliver noget af en udfordring, hvis man tager den nuværende debat i betragtning. Her drejer det sig mest om at kritisere »de andre« for at være henholdsvis forkælede, narcisistiske middelklassefinker eller ignorante mediefyre.

Hvad er køn?
Niels Ulrik Sørensen, der er redaktør af mandeantologien Pikstormerne vil som ligestillingsminister gøre op med forestillinger om, hvad køn overhovedet er.
Ellers er der ikke noget ordentligt grundlag for diskussionen.
»Vi taler om kvinder som en homogen gruppe med særligt kvindelige interesser og om mænd som en homogen gruppe med særligt mandlige interesser,« skriver Niels Ulrik Sørensen.
»Men hvis ligestillingsarbejdet skal være relevant og gavnligt for mere end en lille gruppe kvinder og mænd, der kan identificere sig med de eksisterende fremstillinger af kønnene, bliver vi nødt til at afsøge forskellighederne og modsætningerne indenfor de to køn – og ikke kun mellem dem, « skriver han.
Debatoplæggene på hjemmesiden er del af en go-card kampagne, som også begynder i dag og kører en uge frem.
Postkortene må meget gerne lokke så mange som muligt til at klikke ind på den nyåbnede hjemmeside, der bortset fra oplæggene fungerer som en traditionel ministeriel hjemmeside med information om lovgivning og pressemeddelser.

Kvinder på bunden
Preben Brandt, leder af Projekt Udenfor for hjemløse, gør en indrømmelse i sit indlæg. I de mange år, han har beskæftiget sig med mennesker på samfundets bund, har han kun skænket ligestillingen sporadiske tanker.
Men nu erkender han, at det populære udsagn om, at det både er mænd, der dominerer i toppen og bunden af samfundet, ikke kunne være mere forkert.
»Det er rigtigt, at den synlige del af udstødelsen altovervejende leveres af mænd. Men det betyder ikke, at det også altovervejende er mænd, der havner i den suppedas. Vi overser bare kvinderne. Måske fordi vi ikke tror, at de er der. Måske fordi de er bedre til at skjule sig,« skriver han.
Preben Brandt ville derfor som ligestillingsminister fokusere på de områder, hvor de socialt svageste befinder sig. Blandt andet for at huske os på, at ligestilling ikke kun bør diskuteres blandt intellektuelle.

En veluddannet debat
Helle Holt fra Socialforskningsinstituttet er inde på noget af det samme som Preben Brandt. Hun skriver, at ligestillingsdebatten foregår på de veluddannede familiers præmisser.
»Som ligestillingsminister vil jeg i lige så høj grad sætte fokus på de kortuddannede og uuddannede kvinders vilkår, så vi ikke om få år må sande, at der ikke blot er sket en voldsom polarisering mellem højt- og lavtuddannede, men at der især er sket en forringelse af kvinders mulighed for at klare sig på arbejdsmarkedet.«
»For det er specielt dem, som har ansvaret for familiens omsorgsarbejde, der vil være i fare for at ryge ud af fremtidens højeffektive arbejdspladser,« skriver Helle Holt.
Inge Methling, der er journalist på Politiken skriver, at det især handler om en holdningsændring, hvis ligestillingen skal bedres.
Men da holdninger ikke kan dikteres direkte ved lovgivning, vil hun som ligestillingsminster sætte alt ind på at rette op på den manglende ligeløn og forskellen i pensionsordninger.
»Jeg vil heller ikke være bange for diktere kønskvotering og andre former for positiv særbehandling,« skriver Inge Methling.

*Læs mere på www.ligestillingsminister.dk

Serie

Debattørerne

Seneste artikler

 • 'Nogle gange er folk bare lidt for enige'

  11. august 2009
  Det er sjældent Informations artikler, der får Thomas Ole Brask Jørgensen til computeren for at skrive indlæg. Det er selve debatten, der tænder. Særligt rygklapperi kan få ham til tasterne
 • 'Jeg kan godt lide at provokere'

  8. august 2009
  Han er efterhånden vant til at blive overfuset på netdebatten. Men først når folk bliver rigtigt sure, viser de deres sande ansigt, mener Claus W. Oreskov, der er blevet kaldt både naiv og en fanatisk kommunist af andre debattører
 • Hvem har ansvaret for forskningen?

  15. december 2008
  Forskningsfrihed er ikke et tema, der optager ret mange andre end de ramte i den offentlige debat
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her