Læsetid: 2 min.

Montenegro indfører euroen for at rykke nærmere Europa

2. september 2000

Montenegro vil som det første land uden for EU begynde at bruge euro efter succes med at indføre D-mark

Som det første land uden for EU vil Montenegro gå over til euroen, når euro-landene begynder at bruge euro-mønter og euro-sedler den 1. januar 2002.
Formanden for Montenegros valutaråd Momcilo Cemovic siger, at det er en naturlig udvikling, efter at Montenegro sidste år gik over til D-mark som officiel valuta.
Mens euroen deler Danmark, synes Montenegros befolkning at være enig med formanden for finansrådet i, at indførelsen af euroen er en naturlig udvikling.
Montenegro indførte allerede sidste år den tyske mark som officiel valuta i et skridt på vej væk fra Jugoslavien, som Montenegro formelt er en del af.
I Jugoslavien, der er domineret af Serbien, benyttes dinar, som stadig kan bruges i Montenegro, men den er ved at blive taget ud af brug.
De moderate kræfter i Montenegros regering ser euroen som endnu en måde at vende sig væk fra Serbien og orientere sig mod Europa.
»Montenegro tager et vigtigt skridt til at mindske kløften til det udviklede Europa,« siger Momcilo Cemovic, formanden for finansrådet.

VIl hjælpe reformer
Det bekymre ikke Cemovic, at Montenegro ikke har indflydelse på euroen, fordi landet står uden for EU.
I øvrigt er Montenegro også langt fra at opfylde de krav, der gælder for at kunne slutte sig til EU’s økonomisk monetære union.
»Uanset den kendsgerning, at vi ikke har de samme rettigheder som EU-landene, så vil indførelsen af euroen uden tvivl være af stor betydning for de reformer, som Montenegro gennemfører,« siger formanden for finansrådet.
Montenegro prøver at indføre markedsøkonomi og demokratiske reformer. I forbindelse med at Montenegro indfører euroen, skaber landet også en nationalbank.

Ubegrundet bekymring
Da Montenegro sidste år indførte D-marken, var der stor usikkerhed om de økonomiske konsekvenser. Men for nylig sagde flere analytikere til det amerikanske økonomiske nyhedsbureau Dow Jones, at Montenegro har haft succes med D-marken på trods af økonomiske sanktioner fra Serbien.
80 procent af Montenegros handel gik tidligere med Serbien, men Montenegro måtte efter sanktionerne se sig om efter nye handelspartnere, og meget af handelen sker nu med Kroatien, Bosnien-Hercegovina og Slovenien.
Analytikerne konkluderer, at indførelsen af D-mark har sat gang i Montenegros økonomi.
Den årlige inflation i Montenegro er nu 20 procent mod Serbiens skønnede 100 procent. Og selv om priserne i Montenegro er steget, så ligger lønningerne nu 50 procent over Serbiens.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu