Læsetid: 3 min.

Napoleon på tværs i Østrig-drama

12. september 2000

Haiders ny fornær-melse mod Frankrigs præsident Chirac sikrer, at Østrig-dramaet trækkes yderligere i langdrag. Men den danske folke-afstemning sætter grænser for balladen

BRUXELLES – »Non« lød det ultrakorte svar fra præsident Jacques Chiracs talsmand i Elysée-palæet i Paris i går eftermiddags. Spørgsmålet var om Østrig-sanktionerne ville blive ophævet allerede i går mandag. Tidligere på dagen erklærede Frankrigs Europaminister Pierre Moscovici ellers, at »det er et spørgsmål om timer.« Men han tilføjede i samme åndedræt: »Eller dage.«
Fra det andet EU-land, der har ført den hårdeste kurs i Østrig-sagen, Belgien, var meldingen den samme. Landets højtråbende udenrigsminister, Louis Michel, sagde gennem sin talsmand:
»Jeg tror ikke på en belgisk udmelding i sagen nu.«
Både Louis Michel og premierminister Guy Verhofstadt har i øvrigt travlt i New York med et større belgisk eksportfremstød, der bæres frem af den nygifte prins Albert og hendes yndighed, prinsesse Mathilde. Og da Østrig-sagen skal løses af alle de 14 EU lande i fælleskab, må de mest ivrige, som statsminister Poul Nyrup Rasmussen, væbne sig med tålmodighed. For sent i går tydede alt på, at dramaet om Østrig skal køre videre lidt endnu.

Lomme Napoleon
Dramaets reelle hovedperson, Frihedspartiets formelt tidligere, men stadigvæk reelle leder, Jörg Haider, har nemlig gjort sit til at trække sidste akt i yderligere langdrag.
I et stort interview med den konservative franske avis Le Figaro fik Haider i går bragt den centrale, men nu måneder gamle, fornærmelse mod Chirac i frisk erindring.
»Lomme Napoleon« kaldte han Chirac tilbage i februar. I går kaldte Haider vismandsrapporten, der i fredags frikendte både Østrig og i høj grad også Frihedspartiet, for et alvorligt nederlag for Chirac. Og han blev ikke ved det:
»Østrig skulle have en Oscar for menneskerettighed-erne. Og Frankrig skulle tildele os den. Forudsat altså, at Chirac er kommet tilbage fra Waterloo,« lød det provokerende fra Haider.
Baggrunden for hentydningen til Napoleons historiske nederlag i slaget ved Waterloo til englændere og prøjsere i 1815 står klart for alle i Frankrig. Og sagen om Østrig har igen fået det skær af personstrid, der gør vejen mod en ophævelse endnu mere besværlig. For både Paris og Bruxelles har igennem hele forløbet insisteret på det problematiske i den måde Frihedspartiet kom til magten på, ved den fremmedfjendske valgkampagne og Haiders positive udtalelser om nazismen.
Flotte antiracistiske regeringserklæringer og den faktisk førte politik i Østrig, lø-ser ikke problemet, har det længe lydt fra Paris og Bru-xelles. Men det skal man nu kravle ned fra, hvis ikke Østrig-sagen skal udvikle sig til den helt store europæiske tragikomik. Det ved alle.
Men Haider har ikke gjort det fransk-belgiske tilbagetog nemt. Og sandsynligheden for, at Frankrig, som Pierre Moscovici allerede har forslået det, vil insistere på en midlertidig ophævelse af sanktionerne med forsat overvågning, er nu stærkt
forøget. Og det bliver ikke nemt at sluge i København og London og mange andre EU-hovedstæder, der længe har ønsket sanktionerne døde og borte.

Grænser for ballade
Der er dog snævre grænser for, hvor meget ballade Chirac kan tillade sig at lave. Den danske folkeafstemning om euroen om to ugers tid citeres i disse dage overalt i europæisk presse som et helt centralt element i Østrig-dramaet: »Uden en omgående ophævelse af sanktionerne må Frankrig svare for følgerne...Sanktionerne har tydeligvis kølnet dansk euro-begejstring, og uden en ophævelse truer et sikkert nej - og dermed et yderligere kursfald for euroen,« skrev den østrigske avis Die Presse i går.
Og hvis Chirac ikke læser østrigske aviser, så citerer Le Figaro Hans Jørgen Nielsen fra Københavns Universitet:
»Hvis ikke sanktionerne ophæves, kan det få negativ indflydelse på de 15-20 procent, der endnu ikke har besluttet sig før folkesafstemningen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her