Læsetid: 2 min.

Nej-noter

29. september 2000


Nej’et betyder intet for euroen
*Økonomen Richard Woodsworth fra Merrill Lynch i London forudser ikke noget pres på euroen med baggrund i det danske nej.
»Det betyder ikke alverden. Handelsbalancen i Europa var meget stabil i går(i dag), så jeg tror at Euroens værdi afhænger meget mere af den amerikanske økonomi, og koordinationen mellem den økonomiske politik i Euroland og ECB og finansministerne. Så jeg tror ikke, nej’et spiller en større rolle,« siger Richard Woodsworth.

EU får noget at tænke over
*EU-forsker Malene Wind fra Københavns Universitet mener, at det danske nej vil give genlyd i de andre EU-lande:
»De vil være ret rystede over det danske nej, og mange af de andre lande er også splittede, og man må forvente, at den tendens til at splitte EU op i forskellige hastigheder, der allerede er i gang i Europa, kommer op igen til Nice-forhandlingerne,« siger Malene Wind.
»Det er et utroligt stort problem for hele ja-siden, også hvis det var blevet et ja, ville jeg have været ligeså kritisk. Man har ikke taget vælgere alvorligt, har holdt sig på overfladen og holdt sig til at love. at der ikke ville ske mere integration i Europa i stedet for at stik dybere og få en ordentlig Europa debat.«

’Mulighed for ny afstemning gav et nej’
*Det Danske Handelskammer mener, at det er de seneste dages udmeldinger fra ja-siden om, at danskerne kan stemme om euroen igen om få år, der har fået tvivlerne til at sige nej. Det var nej-siden, der bragte muligheden om en ny afstemning på banen, og de blev siden bakket op af ja-siden.
»Nej-sidens meldinger om, at nej’et ikke er definitivt, skabte ikke just klarhed for vælgerne. Det bidrog til yderligere forvirring sammenholdt med nej-sidens udmelding om, at de godt kan acceptere en ny afstemning på et senere tidspunkt, hvis England og Sverige siger ja,« siger Handelskammerets formand, Bent Larsen, i en foreløbig kommentar til afstemningsresultatet.

Politikernes troværdighed er stækket
*De borgerlige oppositionspolitikere vil utvivlsom rette skytset mod Poul Nyrup og Socialdemokratiet efter et nej, mener valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet. Men samlet set har alle de politiske ja-sigere et problem, mener han.
»Det vil få den effekt at politikernes troværdighed ligger på et meget lille sted, fordi der ikke er nogen af de politiske argumenter, der afgørende har kunne stille sig ud,« siger Johannes Andersen. Han mener dog ikke, at det samfundet som sådan er splittet trods de to fløje.
»I Danmark har vi en flot demokratisk tradition og en politisk kultur, der kan bære, at folk der bor i samme hus, stemmer på det samme parti, arbejder på den samme arbejdsplads, accepterer såvel et ja som et nej, så splittelsen er ikke en polarisering i befolkningen som i 1972.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu