Læsetid: 2 min.

Nordisk VM-sluse

4. september 2000

Zoneturneringen i Reykjavik begynder i morgen

Skak
I morgen indledes den nordiske zoneturnering i Reykjavik. Der spilles om tre pladser til FIDE’s VM-knockout, der efter planen skal indledes i New Delhi i slutningen af november, mens selve VM-finalen er henlagt til Teheran – i den søde juletid.
Den regerende FIDE-verdensmester hedder jo som bekendt Alexander Khalifman, men alle – inclusive Deres ærbødige – regner Garri Kasparov for den sande verdensmester, og Kasparov sætter (som omtalt i sidste uge) sin ’private titel’ på spil i en match mod verdens-toeren Vladimir Kramnik. Og det sker i London allerede fra den 9. oktober.
Men under alle omstændigheder kan zoneturneringen i den islandske hovedstad opfattes som en slags nordisk mesterskab anno 2000, hvad der fremgår tydeligt af lodtrækningen til første runde:
Ulf Andersson (S)-Rune Djurhuus (N).
Curt Hansen (D)-Stellan Brynell (S).
Simen Agdestein (N)-Helgi Olafsson (I).
Peter Heine Nielsen (D)-Tom Wedberg (S).
Helgi Gretarsson (I)-Johan Hellsten (S).
Hannes Stefansson (I)-Olli Salmensuu (F).
Evgenij Agrest (S)-Emanuel Berg (S).
Sune Berg Hansen (D)-Thröstur Thorhalsson (I).
Margeir Petursson (I)-Jonui Yrjölä (F).
Lars Schandorff (D)-Aleksei Holmsten (S).
Jonny Hector (S)-Emil Hermansson (S).
Einar Gausel (N)-John Arni Nilssen (Fæø).
Altså ni svenskere, fem islændinge, fire danskere, tre nordmænd, to finner og en færing i kamp om ratingtal, pengepræmier og søde VM-drømme. Hver af ovennævnte minimatcher består af to partier, og skulle resultatet blive 1-1, afgør et par hurtigpartier, hvem der skal gå videre i turneringen.

En stærk svensker
Efter den sidste nordiske zoneturnering lykkedes det kun en dansker, Peter Heine Nielsen, at slippe videre til Las Vegas, hvor han vandt sin første VM-match mod den amerikanske stormester Joel Benjamin, for derefter at løbe ind i Judit Polgar i anden runde – og den berømte ungarske pige viste sig at være for stor en mundfuld for den seje jyde.
Peter er ikke ligefrem blevet begunstiget af en heldig lodtrækning, for den svenske stormester Tom Wedberg er en af feltets stærkeste, hvad han for nylig beviste, da han i Stockholm vandt en kategori-10 turnering med 6,5 af 9 mulige points – uden tabspartier. Som hvid mod den finske IM’er Jouni Tella havde
Wedberg en forholdsvis nem dag:
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Le3 e6 7.g4 h6 8.Lg2 e5 9.Sf5 g6 10.De2 gxf5 11.exf5 Tg8 12.Lf3!
En skarp modevariant i siciliansk. Wedbergs fortsættelse er måske stærkere end det kendte 12.h3.
12. - Sc6 13.0-0-0 Le7 14.h4 Sd4 15.Lxd4 exd4 16.Txd4 Kf8 17.De3 Th8 18.g5 hxg5 19.hxg5 Txh1+ 20.Lxh1 Lxf5 21.gxf6 Lxf6 22.Tb4 Lg7 23.Txb7 Dh4 24.Ld5 ...
Her kan sort ikke spille det måske planlagte 24. - Lh6 på grund af 25.Txf7+ Kg8 26.Txf5+ Kg7 27.f4 – og hvid vinder, så finnen må bide i det sure æble: 24. - Lg6 25.Df3 Dg5+ 26.Kb1 Lf6 27.a3 Lh5 28.Dd3 Lg6 29.Le4 - og 1-0 til Wedberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her